Terrorveszély miatt módosítanák az alaptörvényt

2016.01.07. 08:34

Terrorveszély esetén is lehetőség lenne a katonaság bevetésére, ha elfogadják a Honvédelmi Minisztérium javaslatát, írja a Magyar Idők. Simicskó István honvédelmi miniszter a jövő keddi, ötpárti egyeztetésen terjeszti elő a tervezetet, amely új, hatodik minősített időszak bevezetését szorgalmazza. Ehhez ellenzéki támogatásra is szükség lesz az alaptörvény módosítása miatt, a parlament minősített többségének szavazatával.

Eddig az alaptörvény öt esetben engedi meg a különleges jogrend bevezetését, amely a honvédség bevetésével, illetve belső mozgósítással járhat: veszélyhelyzet, váratlan támadás, megelőző védelmi helyzet, rendkívüli állapot és szükségállapot - az utolsó három esetben a jogrend ideiglenes megváltoztatásához az Országgyűlés hozzájárulása szükség, az első két enyhébb fokozatban elég a kormány határozata is. A lap úgy tudja, hogy a honvédelmi tárca javaslata szerint a terrorveszély idején is lehetőséget adnának a jogrend megváltoztatására.

Az ötpárti egyeztetésen feltehetően vita tárgya lesz, hogy a terrorveszély kihirdetése esetén milyen hatáskörei legyenek a kormánynak, össze kell-e hívni a Honvédelmi Tanácsot, milyen mértékben kell tájékoztatni a köztársasági elnököt mint a hadsereg főparancsnokát, illetve a parlament állandó bizottságait.