Jövő év végéig a Várba kell költözni a minisztériumoknak

2016.01.08. 08:45

Legkésőbb a jövő év végéig a budai Várnegyedbe költözik a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium, a beruházás előkészítési feladataira a kormány 180 millió forintot biztosított az idei költségvetésből – közölte a Magyar Időkkel a Belügyminisztérium.

A tárcáknak jelenleg helyet adó állami tulajdonú ingatlanok sorsáról sincs még döntés. A Figyelő tegnap arról számolt be, hogy most másfélszer annyian dolgoznak a Belügyminisztériumban, mint amennyi embernek helyet kerestek a tárca leendő, várbéli épületében.

2014 júniusában derült ki, hogy a miniszterelnök és hivatala a budai Várba – a Sándor-palota mellé, a karmelita kolostor épületébe – költözik, legkésőbb március 15-ig. Ekkor jelentették be azt is, hogy a decentralizáció, vagyis a Budapest-központúság megszüntetése érdekében több tárca székhelye vidéki városokba kerülhet át - emlékeztet a Magyar Idők cikke.

A 2014 júniusában nyilvánosságra hozott tervek arról szóltak, hogy a Földművelésügyi Minisztériumot, a Honvédelmi Minisztériumot, illetve a Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkárságát helyezhetik át a Budapestről máshova. Az agrártárca Debrecenbe való költözését már tényként jelentették be, és Fazekas Sándor miniszter a lehetséges helyszínként az ottani agráregyetem területét jelölte meg.

A Honvédelmi Minisztérium esetében Székesfehérvárt jelölték meg lehetséges helyszínnek. Kövér László azt mondta: teljesen elhibázott, végiggondolatlan ötletnek tartja, és reméli, hogy nem lesz belőle valóság. Simicskó István jelenlegi miniszter eddig nem beszélt a költözéssel kapcsolatos tervekről.

A Miniszterelnökség vidékfejlesztési államtitkársága tavaly januárban kezdte meg működését Kecskeméten.

Tavaly novemberben Lázár János bejelentette: nemcsak a kormányfő és hivatala, hanem a belügyi, valamint a nemzetgazdasági tárca is a Várnegyedben kap helyet. A Belügyminisztérium az Országház utca 28–32. és az Úri utca 49–51. szám alatti ingatlanegyüttesbe költözik, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium a Szentháromság tér 6. szám alá.

A Miniszterelenökség mellett a Miniszterelnöki Kabinetiroda is a Várban működhet. A Tuzson Bence által vezetett kommunikációs államtitkárságot a Garibaldi utcában, a szabadalmi hivatal korábbi épületében alakították ki.