Mintha heti hat nap felújítanának a szomszédban

DSC 2443
2016.01.08. 16:00
Közel egy évig harcolt egy társasház lakóközössége a ház aljában nyitott konditeremmel, néhány nappal ezelőttig úgy tűnt, teljesen reménytelenül. A kisgyermekes családok szerint élhetetlen lett a ház, mióta a terem a betonpillérekbe fúrta a gépeket, így az altatásnál meg kell próbálniuk elkapni egy csendesebb pillanatot két súlyzózás között. A lakásokat meglátogató igazságügyi szakértő azt javasolta, adják el a lakásaikat, és költözzenek el. Mi is elmentünk az egyik lakásba: pont olyan az élet ott, mintha heti hat nap lakást felújítanának a szomszédban. Egész évben.

Az ünnepek előtt keresett meg minket egy IX. kerületi társasház több lakója azzal, hogy végső elkeseredésükben fordulnak a médiához, hátha lesz valami előrelépés az ügyükben. Az történt ugyanis, hogy 2015 tavaszán megnyílt egy konditerem a társasház aljában a földszinten, és onnantól kezdve pokollá vált a ház lakóinak élete, különösen az első és második emeleten élőké.

A lakók az áprilisi megnyitás után hetente többször mentek le a konditerembe, később naponta, hogy szóljanak: túl hangos a konditerem, a dübörgő zene mellett a gépek zaja is durván felhallatszik. Eleinte normálisan reagáltak a teremben, ígéretet is tettek a szigetelésre, de a hetek-hónapok teltével sem történt semmi. A szigetelésnek nyoma sem volt, a zaj továbbra is elviselhetetlen, viszont egyre ingerültebben reagáltak a lakók jelzéseire.

Szerencsétlen véletlen, hogy az első és második emeleten lakók nagy része ráadásul kisgyermekes család, ahol a napközbeni és esti altatás gyakorlatilag kínszenvedés lett. A hangzavar még az esti műszak miatt napközben alvó szülőnek is elviselhetetlen, nemhogy egy egy-két éves kisgyereknek. Egyébként ezt a társasházat éppen a hatalmas, játszóteres, csendes belsőudvara miatt választottak előszeretettel kisgyermekes vagy gyermeket tervező családok.

Ebbe a környezetbe érkezett egy tíz évig üresen álló helyiségbe a konditerem. A hangot tökéletesen vezető vasbeton szerkezetű, új építésű épület földszintjén, szigetelés nélkül, gumírozott padlózat nélkül, kiépített szellőztetés nélkül kezdett el működni (nyáron ráadásul nyitott ablakok mellett). Arra pedig csak a sokadik konditermes látogatásnál jöttek rá a lakók, hogy azért lehet érezni annyira a konditeremben történteket, mert a terem a függőlegesen az egész házon végigfutó beton tartópillérekbe fúrta-rögzítette a kondigépeket.

Így a ház szerkezete annyira vezeti a zajt és a rezgést, hogy a folyosókon és a lakásokban is tisztán hallatszik, mi történik odalent. Hallgasson bele egy átlagos délutánba az egyik lakás nappalijában:

Konditermi zajok

A konditerem hétfőtől szombatig tart nyitva, a hivatalos nyitva tartás szerint este fél kilencig, amit a lakók szerint sokszor nem tartanak be. Egy szeptemberi péntek este például, amikor negyed tíz után is hallották a gépeket és a zenét, az egyik lakó az erkélyről szólt le a terem menedzserének, hogy hagyják már abba, egy filmet nem tudnak megnézni a tévében, mert azt is elnyomja a terem zaja. A menedzser állítólag azt mondta, nincs is senki a teremben. Lementek, megnézték, ott edzett néhány ember.

Megmondom őszintén, ekkor már annyira ki voltam idegileg, hogy sírva kiabáltam a férfival, hogy nem azért költöztünk egy nyugodt környékre, zöld udvaros szép lakóházba, hogy péntek este egy filmet ne tudjak megnézni a párommal

− mesélte az egyik lakó, aki hozzátette, hogy az éjszaka dolgozó férjén is látja, mennyire kimerült idegileg, mert napközben nem tudja magát kipihenni. 

Én mikor betegszabadságon voltam, hazautaztam a szüleimhez Székesfehérvárra, mert fájós fejjel nem tudtam aludni sem a lakásban, még füldugóval sem

− meséli.

Ez az elkeserítő helyzet aztán összehozta a lakókat, akik megbeszélték, együtt próbálnak meg tenni valamit. Eleinte csendháborítás miatt hívták ki a rendőröket, akik felszólították ugyan a konditermet, hogy csökkentsék a zajt, de ezen kívül mást nem tehettek.

Aztán próbáltak hivatkozni a társasház csendrendeletére, ami szerint a dél körüli és az este 7 utáni időszakban elvileg tilos a hangoskodás, ennek megszegése pedig szabálysértési eljárást von maga után. Elvileg – mert a lakók, sőt a közös képviselő szerint is szinte lehetetlen egy ilyen házirendet tényleg kőkeményen betartatni.

A lakók megpróbálták, végül a közös képviselőnek sikerült felvenni a kapcsolatot a Bankonzult Kft. nevű céggel, amely a helyiség tulajdonosa. A konditerem mellett egyébként ezé a cégé a kukatárolónak használt helyiség, illetve a gondnok lakása is. Ezeket kedvezményesen bérli a ház a cégtől. A lakók elmondása szerint a cég  először  kifejezetten elutasító volt a problémával kapcsolatban, sőt úgy tudják, konkrétan megfenyegették a társasházat, hogy csak rosszul jöhetnek ki ebből, ha sokáig akadékoskodnak, és akár a gondnok is repülhet.

Beadtak egy több tulajdonossal is aláíratott kérelmet a jegyzőhöz a konditerem bezárásáról, illetve az önkormányzathoz, ahol elmondták a lakóknak, hogy nagyjából az egyetlen, amit tehetnek, ha birtokvédelmi eljárást kezdeményeznek. Többszöri terepszemle, esetleges mérések után bebizonyosodhat, hogy a konditerem magatartása birtoksértő.

Az önkormányzat kereskedelmi hatósága tavaly november végén ki is ment helyszíni szemlét tartani, ahol a hivatalos papírok szerint zajmérés nélkül, szubjektív módon történt méréssel megállapítható, hogy a konditerem működése hangos, zavarhatja a környezetében élők nyugalmát.  A hatósági szakértő az Indexnek azt mondta, sok esetben azért nem csinálnak zajszintmérést, mert vannak olyan zajok, amelyeket nem mutatna ki a gép, de teljesen egyértelműen zavaróak, akár élhetetlenné tesznek egy lakást. A konditerem zajai ilyenek voltak. A szemlén egyébként a konditerem menedzsere újra ígéretet tett a szigetelésre.

A jegyzői meghallgatásnak is az lett az eredménye, hogy kijelöltek egy december közepi és egy januári időpontot, hogy újra helyszíni szemlét tartsanak. Már a decemberi helyszíni szemlén kiderült, hogy nincs szükség még egy szemlére, teljesen egyértelműen elviselhetetlen a konditerem mellett, fölött a zaj. Viszont amit a lakóknak, majd később az Indexnek elmondott az önkormányzat képviselője, egyáltalán nem volt biztató.

Ami történhet: határozatot hoz az önkormányzat, majd 15 napos határidővel felszólíthatja a konditermet a probléma megoldására. Ha a konditerem például beruház egy szigetelésbe, de nem az igazi az eredmény, nagyon nehéz és hosszadalmas pereskedés kezdődhet arról, hogy vajon teljesítette-e a konditerem a kötelességét, vagy nem.

Ha nem tartja be a határidőt, akkor pénzbírságot róhatnak ki a konditeremre, amelynek maximum összege ugyan egymillió forint, de először mindig kis összeggel kezdik a büntetést a hatóságok. Ha pedig ennek sem tesz eleget, akkor a NAV-hoz kerül a tartozás, és akár évekig is eltarthat az eljárás, miközben ugyanúgy mindennap zakatolnak tovább a hangos kondigépek.

A szigetelés mellesleg nem sokat érne, ha a gépeket ugyanúgy és ugyanoda rögzítenék a jövőben is, hiszen ahogy a konditerem saját fotóján is látszik, a viszonylag hangosabb gépek épp azokba a tartópillérekbe vannak rögzítve, amelyek végigfutnak az egész házon függőlegesen, elvezetve a gépek hangját a magasabb emeletekre is. Abban a lakásban például, amiben mi voltunk, olyan volt a gép hangja, mintha konkrétan mi is ott ültünk volna rajta.

Biztosan mindenkinek megvan az a hang, amikor a feje fölött bútorokat tologatnak, vagy a szomszéd felújítása ott tart, hogy csempéket vernek le, vagy vakolatot kaparnak le a mi szobánkkal szomszédos helyiségben. Na, pont ilyen hang és hangulat van ezekben a lakásokban, annyi különbséggel, hogy ez lassan egy éve tart, mindennap, folyamatosan.

És hogy még szerethetőbb legyen a konditerem, az egyik nap kedves javaslattal álltak elő az egyik lakónak, akinek az éjszakai műszakja miatt pár órája volt csak napközben, hogy pihenjen egy kicsit otthon. Miután lement, és elmondta, hogy a gépek miatt ez lehetetlen, és megkérdezte, mit csináljon, azt felelték: menjen le edzeni arra a pár órára. Akkor majd nem zavarják a gépek.

Mi telefonon értük utol végül a helyiség tulajdonosát, az említett céget, ahol azonban meglepetésre azt a választ kaptuk, hogy már nem az ő tulajdonukban van az ingatlan, azt eladták, és átadták az új tulajdonosnak a bérlőt is. Azt viszont nem árulták el, ki az új tulajdonos, de annyit igen, hogy úgy tudják, az új tulajdonos január 31-ével felmondta a szerződést a konditeremmel. Az ügyvezető szerint nagyon fárasztó volt ez a sok probléma, telefon, levél, huzavona ezzel a helyiséggel, pláne, hogy hatalmas portfólióval rendelkeznek.

Valószínűleg éppen ezért egyszerűen csak megunták és megszüntették a problémát.

Mert mint kiderült, a konditerem tényleg bezár január 31-én:

Sajnálattal kell tudatnunk vendégeinkkel hogy rajtunk kívülálló okok miatt, sokak örömére de azért

reméljük hogy a többség bánatára, konditermünk kapui 2016.01.31-én bezárulnak

− írták ki Facebook-oldalukra.

Megszületett tehát a megoldás, a lakók fellélegezhetnek. Bár egy év szenvedés után ők az első öröm után már rögtön arra gondoltak, hogy vajon mi lesz a konditerem helyén. És bár ebben az esetben úgy tűnhet, a helyzet viszonylag könnyen megoldható, azért itt sok mindennek kellett összejönnie egyszerre: az általános tapasztalat nem ez.

Egy több konditermet is működtető férfi például elmondta, hogy ahol konditerem működik, ott állandóak a panaszok. És persze egy ilyen IX. kerületi épületben egyértelműen elviselhetetlen a zaj, de egy régi építésű, polgári téglaépületben már nem ilyen egyszerű a helyzet. Nem ilyen állandó a felszűrődő zaj. De a konkrét példájából tudja, több ilyen feljelentés is elhalt, mert a helyszíni szemlén azt állapították meg, hogy a konditerem zajánál mérhetően hangosabb az utca zaja, vagy adott esetben a szomszéd százéves hűtője.

És az önkormányzatnál is arról számoltak be, hogy bár sok ilyen típusú bejelentésük van, de az általános tapasztalat nem az, hogy az ügy megoldódik. Sokkal inkább egy évekig elhúzódó felszólítgatás, befizetés, nem befizetés, pereskedés lesz a dologból, miközben évekig ugyanúgy megmarad az elviselhetetlen zaj és rezgés.

Keressük a legélhetetlenebb lakást!

Ha egy autópálya megy keresztül a nappaliján, ha a dohányzó asztalához van rögzítve a lakása alatt működő sztriptíz bár táncos rúdja, vagy brutális szomszédja van, és hetente legalább 5 napon keresztül elviselhetetlen a zaj, akkor írjon nekünk a tema+zaj@mail.index.hu emailcímre!