Natália
-3 °C
7 °C

Továbbra sem népszerű ötlet egy gumifeldolgozó üzem

2016.01.08. 20:27

Ezer-ezerkétszáz ember jelent meg azon a százhalombattai tüntetésen péntek kora este, amelyet helyi civil szervezetek rendeztek, hogy tiltakozzanak az ellen, hogy egy befektetői csoport gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a városban.

A tervekről korábban a Magyar Nemzet mellett az Index írt részletesebben, már akkor is azt hangsúlyoztuk, hogy a technológia gazdáján, illetve a beruházás megvalósításán dolgozó OT Industrieson, vagyis a volt Olajterv Zrt-n kívül nem sikerült olyan szakembert találni, aki igazolni tudta volna, amit a beruházók állítottak. Szerintük ugyanis környezetvédelmi szempontból megkérdőjelezhetetlen, a világon egyedülálló technológia az, amit a százhalombattai hőerőmű egy kihasználatlan területén épülő üzemben használnának, de a nekünk nyilatkozók szerint a gyár egyszerű pirolízis üzem, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Illés Zoltán
Illés Zoltán
Fotó: Kolbert András

A mostani tiltakozó akció előtt a százhalombattai DK, illetve a Hulladékkommandó Társadalmi Járőrszolgálat nevű civil szervezet kezdeményezésére négyezernél is több aláírást sikerült összegyűjteni a beruházás ellen. A péntek délutáni tüntetésen dr. Illés Zoltán, a Fidesz volt környezetvédelmi államtitkára is beszédet mondott. Kiemelte, hogy szerinte ezt az üzemet nem csak Százhalombattán, de sehol máshol sem kellene hagyni megépülni. Arra biztatta a városban élőket, hogy akadályozzák minden lehetséges módon az építkezést.

A tüntetésen Szabó Attila (DK), a város környezetvédelmi tanácsnoka vette át azt a petíciót, amit a civilek eredetileg a polgármesternek szerettek volna átnyújtani. Szabó (aki a városvezetés és a képviselő testület tagjai közül egyedül jelent meg a tüntetésen nyilvánosan) beszédében kiemelte: a gumifeldolgozó ügye mutatta meg, hogy a százhalombattaiak kortól, nemtől, politikai hovatartozástól függetlenül összetartoznak. 

A következő napokban és hetekben azt is meg fogjuk mutatni, hogy senki és semmi sem erősebb nálunk, ha összefogunk az otthonainkért, és a városunkért.

Az önkormányzati képviselő egyúttal felolvasta a polgármester által felkért, helyi mérnökökből, vegyészekből, olajiparban és gumifeldolgozásban tapasztalt emberekből álló szakértői csoport véleményét is.

A csoport tagjai (titoktartási nyilatkozat aláírása után) megtekinthették a készülő üzem technikai leírását, illetve a beruházónak további, pontosító kérdéseket tehettek fel. A csoport ma ismertetett véleménye szerint a látott dokumentációkból és a kapott válaszokból az derült ki, hogy sem egészségügyi, sem környezetvédelmi, sem műszaki, sem gazdasági szempontból nem látják támogathatónak az üzem létesítését.

!DSC 2055
Fotó: Kolbert András

A részletes szakértői anyag majd csak később lesz elérhető, de az Index információi szerint a dokumentációból egyértelműen kiderült, hogy az eljárás – a beruházó korábbi állításával ellentétben – igenis rendelkezik számottevő (bár határértéken belüli) károsanyag-kibocsátással, és a többször hangoztatott, fenntarthatósági céloknak sem felel meg. Ezzel nagyjából összecseng az a tény, hogy a német tanúsító szervezet honlapján továbbra sincs olyan tanúsítvány, ami igazolná a cég állításait – eleve csak a szlovákiai mintaüzemnek volt ilyenje, de az is lejárt tavaly október végén. A cég akkor lapunknak azt állította, hogy pár napon belül elérhető lesz az új tanúsítvány.

Érdekesség, hogy a beruházó Homatech Zrt. vezérigazgatója, István Gábor nem most először akar olyan hulladékfeldolgozót építeni, amivel kivívja a helyiek haragját. Korábban a mostani üzem technológiájához nagyon hasonlót használó reaktorokkal (melyek leírása néhol meglepően pontosan megegyezik a Homatech által Százhalombattán építeni kívánt reaktoréval), házalt több önkormányzatnál.

!DSC 2281
Fotó: Kolbert András

Az azóta jogutód nélkül megszűnt, PCP Zöldenergia Zrt. akkor 25 településen akart olyan üzemeket, melyek a műanyaghulladékot folyékony energiahordozóvá alakították volna át, amely a cég állítása szerint vegyipari, kozmetikai alapanyagként, illetve üzemanyagként is hasznosítható lett volna. Azok az üzemek akkor nem épültek meg, bár befektetői oldalon akkor sem volt gond. A százhalombattai üzem építéséhez a Csányi Sándorhoz köthető Bonitás 2000 Kft. és az Exim Bank adja az alapot, a PCP Zöldenergia 2009-es, besült projektjéhez az akkori nyilatkozatok szerint egy „külföldi tőkebefektető” biztosította volna 486 millió eurós költségek nagy részét.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!