Ma a fél országban ingyen korcsolyázhat!

2016.01.09. 08:46

FRISSÍTÉS: Az Országos Meteorológiai Szolgálat minden, korábban ónos eső miatt kiadott másodfokú riasztást visszavont vagy elsőfokúra csökkentett.

Jelenleg Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben van érvényben elsőfokú riasztás, ezeken a területeken néhány tized milliméter ónos eső eshet.

"Ma reggel fél hatkor munkába indultam. A XX. kerületi Ady Endre úti buszmegálló volt az első célpontom az induláshoz. Amikor a megállóhoz értem akkor tapasztaltam, hogy a buszmegálló egy koripálya!!! Gondoltam, külső kerület nem értek ide az arra illetékes mentesítők!! Hozzátéve az odavezető járda sem volt csúszásmentesítve. Az uticélom a Határ úti metró. A Határ útra, a buszvégállomásra érve leszálltam a buszról és egy újabb összefüggő jégpálya fogadott!

on8

Lehet, hogy korival kellet volna munkába indulnom?!

- Zsolt nevű olvasónk valószínűleg nem is fogalmazhatta volna meg pontosabban a kérdést, ami jó eséllyel szombat reggel utcára lépő magyarok ezreiben fogalmazódhatott meg.

watz20160109 0741.png
Fotó: met.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) jelentése szerint bár ma az ország nagy részén már inkább eső fog esni, reggel és délelőtt még hozzávetőlegesen a Vác-Budapest-Szolnok-Debrecen vonaltól északra ónos eső esett és fog esni, ami miatt mostanra Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye nagy része, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg  és Borsod egyes részei gyakorlatilag jégpályává változtak.

Kevesebb embert érinthet talán, de rossz hír, hogy nem mindenhol ér véget a felháborító ónos esőzés délelőtt: az OMSZ szerint ugyanis a Dunántúli-középhegység keleti részeinek, és az északi országrész hegyvidéki területeinek kb. 250 és 600 méteres magasság közötti területein egészen estig eshet az ónos eső. Havazás csak az északi határ közelében várható, viszont keleten köd várható azokon a területeken, ahol nem esik majd eső vagy ónos eső.

A rendőrség azt írja a honlapján, Pest megye több útján ónos eső miatt lassú a haladás, az útburkolatra fagyott csapadék – főleg a megye északi részén - nehezíti a közlekedést. A főbb útvonalakat folyamatosan sózzák, de mivel hideg van, a csapadék több útszakaszon visszafagy. A Nagytarcsa és Isaszeg közötti 3102-es számú úton több autó árokba csúszott vagy elakadt, ezért az utat szombaton fél nyolctól a műszaki mentések idejére lezárják.