Tömeges megbetegedés Halásztelken

2016.01.09. 11:21

„Tisztelt Lakosok! Nagyon sokan rosszul lettek a mai nap folyamán. Nem tudjuk mitől, lehet, hogy az iskolai étkezés, lehet, hogy vírus! Az ügyeletet megerősítettük még egy orvossal, aki rosszul van, inkább jöjjön be a Kisgyár utca 2. szám alatti ügyeletbe!...Közel százan jelezték telefonon a problémát és 45-en jöttek be az ügyeletre ma este"

− írta ki péntek éjszaka Facebook-oldalára Szentgyörgyi József, Halásztelek polgármestere. Posztjában azt írja, többféle esettel is találkoztak, legtöbben a „kisoviból jöttek és ebédeltek tökfőzeléket csirkehússal", de volt olyan gyermek is, aki már rosszul lett reggelre, és nem evett.

„Lettek rosszul konyhai dolgozók is, de jött be olyan házaspár is, akik nem ettek és nincs közük az iskolai, óvodai közösséghez. Ahhoz, hogy kiderítsük mi lehet, kellenek a székletminták. Aki eddig nem jött be az ügyeletre, mert elaludt a gyerek vagy kijött minden és jobban lett, az bejöhetne holnapi nap folyamán, mert kellenek az adatok és kap mintagyűjtőt. A legtöbb esetben egy ampulla B6 vitamin és daedalon kúp segített, de fontos lenne tudni minden esetről!" _ írta.

A kommentekből kiderült, hogy voltak tanulók, akiket kórházba kellett utalni a nagy folyadékvesztés miatt. Egyik olvasónk nemrég azt írta, már 300 megbetegedésről tudnak, a közeli kórház is felkészült több beteg fogadására.

Ma délelőtt azt írta a polgármester:

„Tisztelt Lakosok! Köszönöm az együttműködést, hogy sokan bejöttek az ügyeletre! A legtöbb esetben azt tapasztaljuk, hogy megszűntek a gyomor és bélpanaszok reggelre. Ha a gyerek tud folyadékot bevinni és nincsenek komplikációk, akkor már nem szükséges az ügyeletet felkeresni, csak kiszáradás veszélye esetén. Vizsgáljuk, hogy mi okozhatta a megbetegedést, amint pontos információim lesznek megosztom Önökkel!"

A központi konyhának helyet adó iskolát, illetve az érintett három óvodát hétfőn még biztosan nem nyitják ki, mondta a polgármester szombat délután az MTI-nek. Szentgyörgyi József utolsó információi szerint Halásztelekről senki sem került kórházba,  Szigetszentmiklósról valóban bevittek egy beteget a Szent László-kórházba, de nem tudni, hogy annak az esetnek van-e köze a Halásztelken történtekhez, vagy sem.

Az ÁNTSZ az étel- és a székletmintákat elvitte elemzésre, elrendelték az iskola konyhájának fertőtlenítését. Az érintett három óvodát is fertőtlenítik.