Emőke
8 °C
19 °C

Győzött a férfi esélyegyenlőség Pesten

2016.01.12. 18:05 Módosítva: 2016-01-12 18:08:57

Újabb döntés született a Doboz nevű szórakozóhely ügyében, amit 2013-ban jelentettek fel, mert a nők ingyen beléphettek, a férfiaknak ellenben 1000 forintos lefogyasztható belépőjegyet kellett váltani. Az Egyenlő Bánásmód  Hatóság és a bíróság később igazat adott a feljelentő Teczár Szilárdnak abban, hogy sérült a férfiak esélyegyenlőséghez való joga.

Az ügy a szórakozóhely panasza nyomán az Alkotmánybírósághoz került.

Az  indítványozó szórakozóhely szerint a bírói döntés nem vette figyelembe a nők pozitív  diszkriminációjának alaptörvényi követelményét, rosszul értelmezte a  hátrányos megkülönböztetés tilalmát, és nem vette figyelembe az  indítványozó emberi méltósághoz való jogát. 

Az Alkotmánybíróság kedden nem  találta megalapozottnak az alkotmányjogi panaszt. A határozat indokolása  szerint az esélyegyenlőségi klauzulára hivatkozással nonprofit vagy  nyereségszerző tevékenység sem kizárt, de a gazdasági tevékenység  végzése ebben a körben sem adhat felhatalmazást a hátrányos  megkülönböztetés tilalmának megszegésére, a társadalmilag káros nemi  sztereotípiák megerősítésére. 

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Spanyolország

A szélmalmok földjén - Consuegra és Almodóvar del Campo.