Piroska
-10 °C
1 °C

Eltiltották a fővárost a Mahir-oszlopok bontásától

2016.01.12. 15:17

A Fővárosi Bíróság kedden eltiltotta a főváros vállalatát, a Budapest Közút Zrt.-t a Mahir Cityposter oszlopainak bontásától.

A Fővárosi Törvényszék gazdasági kollégiuma előtt hétfőn reggel kezdődött a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó cég által indított per, amelyben a cég kétségbe vonta a Fővárosi Önkormányzattal kötött 25 évre szóló szerződés felmondásának jogosultságát.

A Mahir Citypostert képviselő Magyar György ügyvéd ideiglenes intézkedést kért a hirdetőoszlopok bontásának leállítására és az eredeti állapot helyreállításának elrendelésére. Magyar György szerint különösen sürgős szükség áll fenn, ezért kérte a bíróságot az azonnali bontási tilalom kimondására. 

Az elsőfokú döntés szerint az eredeti állapotot nem kell visszaállítani, de biztosítani kell mind a 644 oszlop rendeltetésszerű használatát.

A törvényszék többek között indokolásában utalt arra, hogy a bontás jelentős és indokolatlan kárt okoz a Mahirnak, mivel a hirdetésre vonatkozó szerződéseit nem tudja teljesíteni. Ugyancsak utal az indokolás arra, hogy a jogvitára okot adó állapot változatlan fenntartása indokolt, mivel többek között a per szempontjából a Mahir szerződésszerű teljesítésének bizonyítását is lehetetlenné teszi a perbeli oszlopok szétszerelése és elbontása azok helyszínéről.

Közben a Mahir Citiposter Kft. 50 százalékos tulajdonosa – a német euroAWK köztéri reklámcég, illetve annak hazai leányvállalata – azt közölte, hogy nem indítottak, és nem is terveznek pereket sem nemzetközi, sem itthoni bíróságokon a fővárosi önkormányzat ellen.

A Mahir másik tulajdonosa, Mahir Zrt. nevű vállalkozásán keresztül Simicska Lajos.

A 24.hu által közzétett közlemény szerint

az euroAWK (sem annak magyar leányvállalata) nem kezdeményezett jogvitát sem a washingtoni beruházásvédelmi vitarendezési fórum, sem más nemzetközi vagy hazai vitarendezési fórum előtt, ilyen indítását nem is tervezi, továbbá nem adott semmilyen megbízást ilyen jogvita előkészítésére vagy kezdeményezésére. A sajtóban megjelent minden ezzel ellentétes állítás nem helytálló.

A közleménnyel kapcsolatban Magyar György az Indexnek azt mondta, hogy ő a megbízását a Mahir Citypostertől kapta, és azt továbbra is érvényesnek tartja, valamint minden e tárgyú korábbi nyilatkozatát változatlanul fenntartja.

Az ügyvéd szerint a cégben ugyan 50-50 százalékban osztozik van a német és a magyar tulajdnos, de a szindikátusi szerződés szerint a menedzsment a magyar fél kezében van. A Mahir Cityposter egyik tulajdonosa egy nemzetközi cég, ami azt jelenti, hogy a Mahir Cityposter számára megnyílhat a jogorvoslat a nemzetközi fórumokon is.

Magyar György példája szerint a helyzetet úgy kell elképzelni, mintha egy társasháza képviselne. A jogi képviseletre a megbízást a társasház adta, innentől vajmi keveset számít, hogy az egyes lakók, akár külföldiek is, mit nyilatkoznak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.