Judit
3 °C
6 °C

Helyreigazítást kért a magyar nagykövet a New York Timestól

2016.01.12. 06:29 Módosítva: 2016-01-12 08:24:50

Magyarország washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására, írja a Magyar Idők

A The New York Times január elején arról írt, hogy egy szír nőt testvére állítása szerint eszméletlenre vert egy magyar börtönőr, mert elutasította a közeledését. A magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint ez nem történt meg, sőt az eset egyáltalán nem is fordulhatott elő.

Szemerkényi Réka levele az ügyben egyébként lehetséges jogi lépéseket megelőző, tárgyalásos magyar javaslatként kéri a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól. A magyar nagykövet újra felhívja a The New York Times szerkesztőségének figyelmét arra, hogy egy általuk közölt cikk mindenféle bizonyíték nélkül egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével vádol meg egy magyar hivatalos személyt.

A New York-i magyar főkonzulátus már kért helyesbítést a laptól. A cikk szerzője, Katrin Bennhold a magyar sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát. Ezzel megsértette a nagy múltú, globálisan ismert amerikai lap saját újságírói számára kötelező vállalati újságírói etikai kézikönyvét. 

A magyar nagykövetségi levél arra emlékezteti az amerikai lapot, hogy ennek a helyreigazítási ügynek nem Magyarország migránsokkal kapcsolatos politikája, hanem a tények valódiságának fontossága a tétje.

Mint korábbi cikkünkben írtuk a szexuális bűncselekmények nagy részére a világban általában is igaz, hogy feltáratlanok maradnak, a menedékkérők kiszolgáltatott helyzete miatt azonban az ő ügyeiket még nehezebb kivizsgálni. Konkrétumokat általában egy esetről sem tudni, a megtörténteket pedig nagyon nehéz így végül bizonyítani. Sok muszlim közösségben ugyanis nemcsak a nő, de a családja szégyenének is tartják, ha erőszakoskodnak vele.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.