Helyreigazítást kért a magyar nagykövet a New York Timestól

2016.01.12. 06:29 Módosítva: 2016.01.12. 08:24

Magyarország washingtoni nagykövete hivatalos levélben kérte a The New York Timest a Magyarországgal kapcsolatban közölt valótlanság kiigazítására, írja a Magyar Idők

A The New York Times január elején arról írt, hogy egy szír nőt testvére állítása szerint eszméletlenre vert egy magyar börtönőr, mert elutasította a közeledését. A magyar Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint ez nem történt meg, sőt az eset egyáltalán nem is fordulhatott elő.

Szemerkényi Réka levele az ügyben egyébként lehetséges jogi lépéseket megelőző, tárgyalásos magyar javaslatként kéri a hamis tényállítás korrigálását az amerikai laptól. A magyar nagykövet újra felhívja a The New York Times szerkesztőségének figyelmét arra, hogy egy általuk közölt cikk mindenféle bizonyíték nélkül egy rendkívül súlyos bűncselekmény elkövetésével vádol meg egy magyar hivatalos személyt.

A New York-i magyar főkonzulátus már kért helyesbítést a laptól. A cikk szerzője, Katrin Bennhold a magyar sajtónak nyilatkozva elismerte, hogy nem ellenőrizte az általa hivatkozott állítás igazságtartalmát. Ezzel megsértette a nagy múltú, globálisan ismert amerikai lap saját újságírói számára kötelező vállalati újságírói etikai kézikönyvét. 

A magyar nagykövetségi levél arra emlékezteti az amerikai lapot, hogy ennek a helyreigazítási ügynek nem Magyarország migránsokkal kapcsolatos politikája, hanem a tények valódiságának fontossága a tétje.

Mint korábbi cikkünkben írtuk a szexuális bűncselekmények nagy részére a világban általában is igaz, hogy feltáratlanok maradnak, a menedékkérők kiszolgáltatott helyzete miatt azonban az ő ügyeiket még nehezebb kivizsgálni. Konkrétumokat általában egy esetről sem tudni, a megtörténteket pedig nagyon nehéz így végül bizonyítani. Sok muszlim közösségben ugyanis nemcsak a nő, de a családja szégyenének is tartják, ha erőszakoskodnak vele.