Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Kiakadt a Ptk. atyja a kormány tervén

D  AS20140325006
2016.01.12. 09:18
Az Igazságügyi Minisztérium (IM) tervei szerint több ponton módosíthatják a kevesebb mint két éve elfogadott Ptk. zálogjogi fejezetét. A Ptk.-t előkészítő professzor annyira kiakadt ezen, hogy nyílt levelet írt Trócsányi Lászlónak.

A Jogászvilág.hu-n keresztül Vékás Lajos jogászprofesszor három napja nyílt levelet írt Trócsányi László igazságügyi miniszternek, és kemény hangon arra kéri, hogy ne hajtsák végre a polgári törvénykönyvben (Ptk.) azokat a módosításokat, amelyekre kormányoldalon készülnek. 

Vékás Lajos 76 éves, jogtudós, egyetemi tanár, akadémikus. Nem tagja pártoknak, de ő vezette a kevesebb mint két éve elfogadott új Ptk. évtizedes előkészítését, ezért ha szerinte valami nagyon nem stimmel a tervezett változtatások körül, akkor arra érdemes odafigyelni.

Életveszélyes zálogjogi rendszer

A professzor azután írt nyílt levelet Trócsányinak, hogy meghívást kapott a Magyar Jogászegylet január 18-án tartandó nyilvános vitájára, ahol a Ptk. esetleges módosításáról lenne szó. Vékást ez már önmagában megdöbbentette, hiszen a Ptk. még annyira friss, hogy annak gyakorlati hatásai egyelőre nem lehetnek ismertek.

A Vékás által idézett meghívó szerint a módosítást az új Ptk. hatályba lépése óta eltelt időszak alatt „a magyar gazdaságban bekövetkezett változások”, közelebbről „a hazai jelzáloglevél-piac, valamint banki refinanszírozási piac élénkítésének irányába ható törekvések” motiválják. 

A professzor szerint aggályos, hogy a változtatási igényt

azok a banki érdekcsoportok jelentették be, amelyek a törvény elfogadásához vezető szakmai egyeztetések során kifejezetten kijelentették, hogy számukra elfogadható a Ptk. új zálogjogi rendszere

– írta Vékás, ám nem említett konkrétumot, és egyelőre mi sem tudjuk, hogy mely érdekcsoportokra gondolhatott. Az akadémikus azt viszont leszögezte, hogy a Ptk. zálogjogi fejezetének teljes felülvizsgálatát életveszélyesnek tartja.

Elvtelen érdekérvényesítés

Vékás szerint az Igazságügyi Minisztérium az önálló zálogjogot kívánja visszahozni, amiről már annak szülőhazájában, Németországban is bebizonyosodott, hogy a „visszaélések forrása, és kockázatai miatt egyértelműen visszaszorítják az alkalmazását”. 

Vékás szerint a „közhiteles zálogjogi nyilvántartás visszaállítására” vonatkozó elképzelések a közjegyzői lobbi „elvtelen érdekérvényesítésére” utalhatnak, pedig az ebből az irányból érkező nyomásgyakorlást a Ptk. elfogadásának kodifikálása során sikerült „észérvekkel elhárítani”, áll a nyílt levélben.

A professzor idézi az IM-et, akik szerint azért lehet szükség a módosításra, hogy „elkerülhetővé váljanak a bírói jogalkalmazás jövőbeni bizonytalanságai”. Ez különösen nonszensznek tűnik, hiszen hogyan láthatóak előre jövőbeli bírói döntések.

Levele végén Vékás felteszi a kérdést Trócsányinak:

Mit várhatnak az állampolgárok és a gazdaság szereplői egy olyan jogalkotási filozófiától, amely – kormányváltás nélkül! – ilyen rövid, valódi gyakorlati tapasztalatokat még nem hozó időszak után módosítani akarja a jogrendszer egyik alappillérét?

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!