Mária
-7 °C
3 °C

Büszkék fellázadt tanáraikra a miskolci gimnázium diákjai

2016.01.13. 07:41

Az iskolarádióban olvasták be levelüket a miskolci Herman Ottó Gimnázium diákjai egy nappal azután, hogy az iskola tanárai nyílt levelet írtak a kormánynak, mert szerintük az egész oktatási rendszer van veszélyben, kaotikussá vált minden. A diákok az iskolarádióban beolvasott levelükben azt írták, büszkék tanáraikra és arra, hogy a demokráciát nemcsak a történelemkönyvekből, hanem tanáraik kiállásából is megtanulhatják.

A hermanos tanárok szószólója, Pilz Olivér matek-fizika-biológia szakos tanár az előzményekről a Népszabadságnak azt mondta: tavaly októberben volt egy tantestületi ülés, ami után a kollégák fele úgy állt fel, hogy elege van, annyit kell körmölniük, hogy a gyerekekre már nem marad idő. "Megesz minket a bürokrácia, de ettől nem lesz jobb az oktatás, nem lesznek jobbak a PISA-tesztek" - magyarázta Pilz. A hermanosok abban bíznak, hogy minél több tantestület melléjük áll, "elvégre gondjaink mindenütt ugyanazok". Azt remélik, hogy a csatlakozók szintje eléri azt a kritikus tömeget, ami után már szóba állnak velük a döntéshozók. 

Pilz szerint a rendszer nemcsak a tanárokat, de a gyerekeket is kizsigereli. "Este négykor, ötkor esnek haza az iskolapadból. Tanulnak etikát, van mindennapos testnevelésük, de történelemből nem jutnak el a második világháborúig, mert arra nem marad idő. Helyette a 12. évfolyamon azt kell hogy tanulják a történelemórán, hogyan írjanak meg egy álláspályázatot. Ez vicc". 

Arra a kérdésre, hogy miért éppen Pilz vitte a bőrét a vásárra, a tanár elmondta, "van egy munkamegosztás". "Én járatom a számat, az igazgató meg tartja értük a hátát. Neki - miként a többi intézményvezetőnek - ugyanis a Klik meg szokta tiltani, hogy nyilatkozzon."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.