Lázár: Megegyezés született a fővárossal

2016.01.14. 14:21
Az agglomerációs közlekedéssel járó terheket átveszi a kormány, Lázár szerint nincs sértettség. Újabb kör jön februárban a földárverésekből, a bevándorlás 2016-ban állandó téma lesz. Az orvosok béremeléséről a tavaszi költségvetési vitában lehet beszélni. Kormányinfó.

Illegális bevándorlás

"Ha nem lenne a kerítés, akkor Kölnhöz hasonló események is bekövetkezhettek volna" Magyarországon is - mondta a csütörtöki, 36. kormányinfón Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Lázár felidézte, hogy a német belügyminisztérium 2016-ra vonatkozó előrejelzése alapján 2016-ban egymillió illegális bevándorló érkezése várható, tehát legalább a tavalyi évihez hasonló kihívás lesz a migráció kezelése.

Elhatározták, hogy idén minden kormányülésen foglalkoznak majd az illegális bevándorlás kérdésel.  Lázár úgy fogalmazott: "amíg kerítés van a határon, addig féken tudjuk tartani az illegális bevándorlást és annak minden következményét."

Beszélt arról, hogy a kormány a terrorveszélyre szeretne alkalmazni új szabályokat: az elképzelés szerint önálló pont lenne lehetne az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet.

CSOK

Lázár szerint a kormány áttekintette az eddigi visszajelzéseket, 20-án fogják részletesen megtárgyalni a jelentést, amit a miniszterek állítanak össze a témában. Ezer és ezerszám kapják a tárcák a kérdéseket.

Lázár azt mondta: megérti az aggodalmakat, de szerinte túlzott a pesszimizmus, arra intett mindenkit, hogy legyenek optimistábbak.

Földárverések, Paks

Az a döntés született, hogy az eddig el nem kelt vagy meg nem hirdetett állami földek tekintetében újabb árveréseket írnak ki, ez a kör február közepén kezdődik majd, és március 31-ig tart. Változatlan áron, változatlan feltételek mellett zajlanak majd az újabb földárverések. Eddig 197 ezer hektárnyi földet hirdetett meg a magyar állam árverésre. Ebből 61 százalék elkelt, 171 milliárd forint folyt be. Lázár szerint tizenegynéhány olyan külföldi állampolgár van, aki várhatóan földterülethez jut.

Beszélt Lázár a brüsszeli útjáról, azon belül többek közt a Magyarország ellen zajló kötelezettségszegési eljárásról. Az illetékes uniós biztossal való találkozásról Lázár azt mondta, utána az a benyomása alakult ki, hogy az a cél, hogy Magyarországon külföldiek minél hamarabb földterületeket vásárolhassanak. Magyarország tárgyal az ügyben.

Lázár Brüsszelben találkozott Elzbieta Bienkowskával, a belső piacért felelős biztossal is, ez szerinte egy "fölfokozott" beszélgetés volt. A Pakssal kapcsolatos eljárásról beszélve Lázár a kormány honlapján nemrég közzétett szakértői anyagra hivatkozott, reméli, ez mindenkit meg fog győzni. "Az olcsó áram hosszú távú garanciája, ha Paksnak nem kell bezárnia" - mondta.

Fejlesztési pénzek

A kormányinfón bejelentette Lázár, hogy a lezárult fejlesztési ciklusban 106 százalékát használta fel Magyarország a rendelkezésre álló forrásnak. Magyarország lehet az egyetlen olyan ország a térségben, amely a 100 százalékos nettó kifizetést el tudta érni, mondta.

Idén 2048 milliárd forint európai uniós forrást fizessenek ki Magyarországon, erről született kormánydöntés.  A döntéshez tartozik az is, hogy 2017. június 30-ig a 2014-2020-as ciklus összes pályázatát ki kell írni.

Megegyezés a fővárossal

A miniszterelnök a főpolgármesterrel folytatott tárgyalást Lázár szerint jó hangulatúnak és előremutatónak nevezte, amelyen megegyezés született. A megegyezés lényege abban áll, hogy a kormány elfogadja Tarlós István észrevételét, ami szerint csak azt kell a fővárosnak finanszíroznia, ami a feladata.

Az agglomerációs közlekedéssel járó terheket átveszi a kormány a Volán és a MÁV segítségével. Az illetékes minisztereknek a jövő szerdán tájékoztatniuk kell a kormányt, hogy az agglomerációs közlekedés mennyibe fog kerülni. Lázár szerint készen állnak a HÉV átvételére is, a HÉV és a MÁV integrációjával.

Lázár szerint sértettség nincs, a kormánytól nem kell megvédeni Budapestet, a kormány Budapest legnagyobb támogatója és legnagyobb fejlesztője.

Később újságírói kérdésre is megismételte: Orbán Viktor elmondása szerint a tárgyalás Tarlóssal előremutató, határozott, érdemi volt. Lázár a kormányinfón nem adott éles választ Tarlósnak arra a tegnapi interjúnkban megjelent mondatára, miszerint szégyelheti magát, aki így bánik a szövetségesével. Lázár arról beszélt válaszul, hogy Tarlós harcosan szokta védeni a fővárost, és azt mondta: nem érzékeli azt, hogy bármelyik kormánytag vagy fideszes politikus üzengetett volna az ügyben.

Egészségügy

Ne legyenek illúziók, a a magyar egészségügy nem tud annyi pénzt fizetni az orvosoknak, mint amennyit külföldön tudnak keresni, mondta Lázár. Ezzel képtelenek versenybe szállni, de lépésekben szerinte nem volt hiány.

D KOS20160114008
Fotó: Koszticsák Szilárd

500 milliárd  forintot csoportosított át a kormány a kórházfejlesztésekre az elmúlt időszakban. A kormány megpróbált segítséget nyújtani, és ezt kell folytatni. Nem vitatja Lázár, hogy az orvosok bérének emelése egy napirenden lévő kérdés, aktuális lesz a költségvetés tavaszi vitájában. De megismételte: a nyugati bérekkel nem tudnak versenyezni.

Századvég-tanulmányok

Az Index megkérdezte a kormányinfón, hogy most, hogy bírósági döntés van arról, hogy a kormánynak ki kell adnia a Századvég-tanulmányokat, mikor fog ez megtörténni. Lázár azt válaszolta, hogy a Kúria egyelőre nem továbbította számukra ezt a döntést, az ítéletet nem kézbesítették még, a döntés márpedig az, ami le van írva. Vagyis várnak még.

Lázár rokonainak földvásárlása

Lázár kapott arra vonatkozó kérdést is, hogy családtagjai is vásároltak az állami földből. A válaszában arról beszélt, hogy az édesapja 40 éve mezőgazdasági tevékenységet folytat, nyílt árveréseken vett rész, minden törvényi feltételnek megfelelt. Megjegyezte: apja a nagyobb darab földet talán háromszoros kikiáltási áron vásárolta meg, és piaci hitelt fog felvenni ehhez.

Lázár elmondta, hogy Gyapjas Károly, a nagybátyja szintén mezőgazdasági tevékenységet folytatott az elmúlt sok évtizedben, szintén megfelel minden törvényi feltételnek, és 50 évi munkával gyűjtött pénzt a földvásárlásra, de tudomása szerint ő is felvesz még hitelt is.