A Fidesz élesben mutathatja meg, erősödött-e

2016.01.15. 06:55
A Fidesz az esélyes a vasárnapi szolnoki időközi választáson, de a baloldal egy független jelölttel meglepetést okozhat. A voksolás a helyi erőviszonyokat nem befolyásolja, megtudhatjuk viszont, hogy a Fidesz országos erősödése egy helyi választáson mit jelent.

Minden országos közvélemény-kutatás a Fidesz erősödését és hatalmas előnyét jelzi. Egy egészen kis mintán vasárnap meggyőződhetünk arról, hogy a Fidesz-KDNP valóban erősödött-e vagy sem a 2014-es választások óta. Szolnokon ugyanis a 6. önkormányzati választókerületben időközi választást tartanak.

Az új választást azért kellett kiírni, mert az eddigi fideszes képviselő, Nemes András egészségügyi okok miatt lemondott a mandátumáról tavaly. A lemondás, így a mostani választás a helyi erőviszonyokat semmiben nem befolyásolja: a Fidesznek magabiztos többsége van a közgyűlésben (Szalay Ferenc fideszes polgármester mellett mind a 12 egyéni kerületben a fideszesek nyertek, a képviselő-testületben velük szemben 3 baloldali és 2 jobbikos ül).

Tóta Áron Nemes András Póta Sándor és Szerencsés Sándor (b-j) a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltjei a bemutatkozó sajtótájékoztatón Szolnokon 2014. augusztus 18-án.
Tóta Áron Nemes András Póta Sándor és Szerencsés Sándor (b-j) a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselőjelöltjei a bemutatkozó sajtótájékoztatón Szolnokon 2014. augusztus 18-án.
Fotó: Bugány János / MTI
Vagyis a mostani választás tétje egyedül az, hogy a Fidesznek sikerül-e nyerni és milyen különbséggel.

Az eredménynek ugyanis – főleg szoros állás esetén – várhatóan az országos politikában is visszhangja lesz.

A Fidesz-KDNP-s jelölt az előző önkormányzati választáson 2014-ben magabiztosan, 44 százalékkal nyert. A baloldali összefogás jelöltje csupán 19 százalékot, a Jobbik jelöltje pedig 13 százalékot kapott. A 2014-es parlamenti választásokon is a Fideszre szavaztak a legtöbben ebben a körzetben, igaz, akkor a baloldal is jóval több voksot gyűjtött be: számításaink szerint 37-30 százalék volt az arány a Fidesz és a baloldal között.

 

Katona a kosáredző ellen

Ligeti József, a 60 éves nyugdíjas katona függetlenként, logók nélkül szerepel majd a szavazólapon. De szoros eredménye, esetleges győzelme egyértelműen a baloldal sikerét jelentené.

12279086 520715908109952 707179444245748220 n.png
Fotó: Ligeti József / Facebook

A Fidesz-KDNP egy helyi tanárt és kosárlabda edzőt indít, Rezák Lászlót. Rezák szintén beágyazott jelölt, ő volt a Szolnoki Olajbányász kosárlabda-csapat edzője 1991-ben, amikor először nyert bajnoki címet. Ráadásul nagy erővel kampányol neki a helyben népszerű Szalay Ferenc polgármester.

A Jobbik is erősödik a városban, most mégis kevesebb esélye van Csikós Attila Ákosnak a jó szereplésre. A jelöltek között ugyanis a Jobbik volt helyi elnöke (Nagy Gyula) is elindul, így a radikális párt szavazói valószínűleg megosztottak lesznek. A jelöltek között van még a Munkáspárt indulója, Filemon Kristóf, illetve egy független jelölt, Szekeres Éva, aki információnk szerint korábban DK-s volt.

A választást vasárnap tartják, reggel 6 órától este hétig Szolnok Szandaszőlős, Kertváros, Kocsoros és Alcsisziget részein. 

Hajdúszoboszlón is voksolnak

Szintén időközi választás lesz vasárnap Hajdúszoboszlón a 6. választókerületben. A voksoláson helyi szervezetek küzdenek, a várost vezető Összefogás Hajdúszoboszlóért egyesület jelöltje a legesélyesebb. A Fidesz nem indít saját jelöltet, egy másik szervezet, a Modern és Innovatív Hajdúszoboszlóról Egyesület mögé álltak be a kormánypártok.

A pártok közül egyedül a Jobbik indít jelöltet pártszínekben. Ez a szavazás abból a szempontból lesz érdekes, hogy a Fidesz támogatása képes lesz-e felhúzni a civil jelöltet. A Fidesz 2014-ben 47-34 százalékra kapott ki az Összefogás Hajdúszoboszlóért egyesülettől.