Többfelé havazott, északkeleten lehetnek csúszós utak

D VAJ20160115007
2016.01.15. 08:20 Módosítva: 2016.01.15. 08:48

Intenzív havazás kezdődött péntekre virradóra Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, a hó vastagsága öt-nyolc centiméter a megye déli részén. Az edelényi, putnoki térségben pedig nyolc-tíz centimétert is mértek. 

UPDATE: útinform 12.30

A Magyar Közút a Facebookon azt írta, hogy az ország nagy részén csapadékmentes az idő, viszont a Tiszántúlon még sokfelé esik vagy szemerkél az eső, Sátoraljaújhely tájékán még havazik, Kisvárda, Vásárosnamény és Nyírbátor térségében pedig havas eső esik.

Az autópályák hómentesek. A főutak Sátoraljaújhely térségében hókásásak, Putnok tájékán latyakosak. A Dunától keletre vizesek, nedvesek, a Dunántúlon szárazak vagy felszáradóban vannak.

A mellékutakon, az Északi-középhegység területén, a Mátra északi felén, a Bükkben és a Zemplénben még latyakos szakaszok előfordulnak. Az alsóbbrendű úthálózat az Alföldön vizes, nedves, nyugatabbra jellemzően száraz, csak helyenként nedves kissé.

A szórást és a takarítást folyamatosan végzik a munkagépek.

A látási viszonyok jók, csak Salgótarján és Edelény térségében közepesek, a látótávolság 200 méter körüli.

A hőmérséklet -2 és +9 fok között változik.

Több baleset is történt a havazás miatt

  • A 26-os főúton, Sajóivánka és Kazincbarcika között egy autó eddig tisztázatlan körülmények között elütött egy férfit, aki a helyszínen meghalt.
  • A 3-as főúton, Encs és Hidasnémeti között, Garadnánál két kamion és egy kisbusz ütközött össze, öten megsérültek.
  • Elakadt egy kamion Felsőzsolca és Arnót között, a miskolci tűzoltókat riasztották a helyszínre, írja a katasztrófavédelem.
  • A 24-es úton Parádon korlátnak ment egy autó, teljes útzár van.
  • Miskolcon, a Pesti úton pedig két autó karambolozott. 

Csípős hajnalok, hideg nappalok

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére adott ki figyelmeztetést, mivel ott 12 óra alatt 5 centinél is több friss hó hullhat. Az OMSZ előrejelzése szerint délen jellemzően eső, máshol havas eső, hó várható. Megmaradó hóréteg csak az Északi-középhegység keleti felén, valamint az Alföld északkeleti területén várható. Napközben legfeljebb 0-5 fok várható.

Szombaton eleinte még felhős idő várható többórás napsütéssel, majd délkelet felől megnövekszik a felhőzet. Csak néhol lehet hózápor. A hajnali hőmérséklet -12, 0, míg a nappali -1, +4 fok lesz. Vasárnap nagyrészt erősen felhős idő várható, elsősorban délkeleten kell számítani kisebb havazásra, hózáporra. Az északi szél sokfelé viharossá fokozódhat. Hajnalban -10, -3, napközben -5, +1 fok várható.

A mostani előrejelzések szerint a jövő hét első felében is csípős hajnalokra és hideg nappalokra kell számítani. Azonban kitisztul az idő, csökken a felhőzet, és többórás napsütés is valószínű. Csapadékra, így további havazásra egyelőre nincs kilátás.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport