Megtalálták az egyik Aranykéz utcai robbantó holttestét

2016.01.15. 08:45 Módosítva: 2016.01.15. 10:43

Csehországban megtalálták az 1998-as Aranykéz utcai robbantásban közreműködött Jozef Hamala holttestét - írja a Nol.hu. A magyar rendőröknek köszönhetően jutottak el a másfél évtizede eltűntként keresett Hamala földi maradványaihoz. 

Hamala a szlovák alvilág egyik hírhedt tagja volt, több súlyos magyarországi bűncselekménnyel gyanúsították. 2013-ban jutottak olyan információhoz, hogy Hamalát körülbelül egy évtizeddel korábban agyonlőtték.

Jozef Hamala fontos szerepet játszott az 1998 nyarán négy halálos áldozatot követelő Aranykéz utcai robbantás végrehajtásában. Hamis iratokkal ő vásárolta a merénylet előtt azt a kis Polskit, amiben elrejtették a négy és fél kilogramm TNT robbanóerejével azonos mennyiségű Danubit nevű robbanóanyagot, ezzel ölték meg az akkoriban a magyar alvilág árulójaként elhíresült Boros Tamást.

Sírját, aminek közeléből állítólag több, még azonosítatlan holttest is előkerült, tavaly novemberben találták meg, és Magyarországról küldött DNS alapján azonosították.

A 2010-ben újraindított budapesti nyomozás eredményeként Magyarországon az egykor a szlovák titkosszolgálattal is kapcsolatban álló Jozef Rohác ellen emeltek vádat, mondván, az olajosalvilág prominens alakjaként ismert Portik Tamás megbízásából ő robbantotta fel az Aranykéz utcában Borost. Korábban Rohác volt az illegális olajügyekben szintén érdekelt Boros nagykőrösi telepének biztonsági főnöke.

A Népszabadság úgy tudja, hogy részben a 90-es években elkövetett, de másfél évtizeden keresztül megoldatlan ügyek még folyó bírósági pereiben elhangzott vallomások és az e perek szereplőivel kötött alkuk eredményeképpen jutott a rendőrség azokhoz az információkhoz is, amik a morvaországi (Brno közelében lévő) Tisnov melletti erdőbe, Hamala sírjához elvezették a szlovák rendőröket.

Szlovákia Magyarországhoz hasonlóan újraindítja az 1990-es években elkövetett maffia-bűncselekmények nyomozását.

Rohácot átadták Szlovákiának

A magyar bíróság pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy ideiglenesen február 22-éig a Fővárosi Törvényszék átadta a szlovákiai besztercebányai büntetőbíróságnak Jozef Rohácot. A szlovák hatóság az ideiglenes átadás időtartama alatt köteles őrizetben tartani a terheltet és a szlovákiai eljárás befejezését követően haladéktalanul, de legkésőbb február 22-ig visszaadni a magyar hatóságnak.

A Roháccal szemben Magyarországon folyamatban lévő büntetőeljárásban legközelebb február végén tart tárgyalást a magyar bíróság.

Jozef Rohác összevont büntetőpere az Aranykéz utcai robbantás és a Fenyő-gyilkosság ügyében 2014 novemberében kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság korábban azért döntött a két ügy egyesítéséről, mert mindkettőnek Jozef Rohác a vádlottja.