Típushiba szúr ki a megözvegyült melegekkel

2016.01.15. 15:29
Ha a partnerük után örökölnek, nem kell illetéket fizetnie a bejegyzett élettársaknak, pont úgy, ahogy a házasoknak sem kell. A Nemzeti Adó-és Vámhivatal több esetben mégis kiszabott illetéket, ugyanakkor a hibát utólag elismerték és korrigálták. A Háttér Társaság a Melegekért azt gyanítja, minden megözvegyült bejegyzett élettárs érintett lehet. Átfogó felülvizsgálatra kérik a hivatalt.

1,2 millió forintról szóló fizetési meghagyást kézbesítettek tavaly november 27-én egy meleg férfinek, akinek nem sokkal korábban elhunyt a társa, és ő örökölt utána mindent. A meghagyást a NAV küldte, a pénzt öröklési illeték címén kérték.

Csakhogy ő és a partnere bejegyzett élettársak voltak: ez a családjogi intézmény pedig - a gyerekvállalás és a névviselés kivételével - a házastársakéval egyforma jogokat és kötelezettségeket biztosít az azonos nemű pároknak. Ez azt is jelenti, hogy ha a pár egyik tagja meghal, és a másik örököl utána, nem kell öröklési illetéket fizetni, ugyanúgy, ahogy a házastársaknak sem kell.

Az özvegy ezzel tisztában volt, azt mondta: a közjegyző a hagyatéki végzésben még színessel ki is emelte, hogy ő és az örökhagyó bejegyzett élettársak voltak, hogy felhívja erre az adóhivatal figyelmét. Ennek ellenére kiküldte a NAV a fizetési meghagyást.

Ismerje a jogait!

Itt letölthet egy közérhető információs füzetet az LMBTQI emberek magyarországi jogairól.

Véletlenül épp a kézbesítés napján, november 27-én írtuk meg egy másik özvegy meleg férfi, Gábor esetét, aki hasonlóan járt, azzal a különbséggel, hogy ő – miután egy ideig próbált hadakozni, de sikertelenül – 2012-ben már be is fizette a NAV-nak a rá kirótt, 310 ezer forintos öröklési illetéket. A pénzét 2015-ben, a Háttér Társaság jogvédő szervezet segítségével sikerült visszaszereznie. A NAV belátta, hogy őt is megillette volna a házastársakra vonatkozó illetékmentesség.

Az 1,2 milliós fizetési meghagyással meglepett özvegy olvasta a cikket, és maga is a Háttérhez fordult, a jogi segítségükkel kérte az előírt illeték eltörlését. A NAV rövid időn belül igazat adott neki is, felülbírálta saját magát, és december végére visszavonta a fizetési meghagyást.

A KSH-tól kértünk adatokat: a statisztika szerint 2009 óta, vagyis amióta lehetőség van Magyarországon bejegyzett élettársi kapcsolatot kötni, összesen 11 olyan ember hunyt el, akinek bejegyzett élettárs volt a családi állapota. A Háttérnál azt gyanítják, hogy valamennyiük özvegyei érintettek lehetnek.

A szervezet ezért most közérdekű bejelentéssel fordult a Nemzeti Adó-és Vámhivatalhoz, amelyben felhívják a figyelmet a bejegyzett élettársak öröklésének illetékmentességére, és a két általuk ismert esetre. A levél szerint a két ügyben hozott elsőfokú, illetéket kiszabó határozatok arra utalnak, hogy a bejegyzett élettársakra vonatkozó illetékszabályok alkalmazásával kapcsolatban a NAV-nál "anomáliák vannak".

A Háttér azt javasolja, hogy a hivatal indítson átfogó felülvizsgálatot valamennyi olyan illetékügyben, amelyben öröklési illetéket szabtak ki megözvegyült bejegyzett élettársra. Hivatkoznak arra, hogy mivel nincs sok érintett, "a felülvizsgálat elvégzése nem jelent komoly megterhelést a hivatal számára".

Kérik egy belső tájékoztató körlevél kiküldését és azt is, hogy a hivatal vizsgálja felül az adatlapjait, tájékoztatói kiadványait, és ahol azok házastársat említenek, írják oda a bejegyzett élettársakat is.