Magdolna, Léna
17 °C
30 °C

Orbán: Biztosan nem lesz kötelező sorkatonaság

2016.01.17. 08:41 Módosítva: 2016-01-17 12:44:15

Orbán Viktor is megszólalt a sorkatonaság visszaállításával kapcsolatos vitában, amely Kövér László egy interjúja után pattant ki. A miniszterelnök az M1 csatorna kérdésére válaszolva leszögezte:

nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon.

Orbán azt is megerősítette: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen. Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon. A kormányfőt arról is kérdezte az M1, hogy van-e vita a kormány és Kövér László között ebben a kérdésben. Orbán szerint nincs vita, miután szerinte Kövér László sem erről beszélt – írja az MTI.

Nemzeti Gárda vagy Nemzetőrség még lehet

Ahogy azt szombaton megírtuk, Kövér László az Új Néplapnak azt nyilatkozta, hogy katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését. Az EU miatt szerinte a sorkötelezettség visszaállítására azonban sajnos nincs lehetőség, ehhez összeurópai döntésre lenne szükség.

A házelnök szerint a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt egyáltalán nem kizárt, hogy

a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.
 

Kósa Lajos, a parlament honvédelmi bizottságának fideszes elnöke az RTL híradónak azt mondta: a jövő zenéje, hogy a terrorizmus miatti Alaptörvény-módosításkor visszaállítják-e a kötelező sorkatonaságot. A Fidesz frakcióvezetője szerint a hadkötelezettség visszaállítása az elvi lehetőségek között van, ő maga azonban szívesebben támogatná amerikai mintára a Nemzeti Gárda vagy a Nemzetőrség rendszerét.

Olyan rendszert vezessünk be, amikor a fiatalok, ha nem is sorkatonák, de valamiféle katonai kiképzést kaphatnak és ennek kapcsán, hogyha a nemzetvédelem megkívánja, igénybe lehet őket venni

- mondta a csatornának Kósa Lajos, majd hozzátette, erről már a 90-es évek vége óta komolyan gondolkodnak a pártszövetségben, az erről szóló javaslatot pedig éppen a mostani KDNP-s honvédelmi miniszter Simicskó István dolgozta ki. Abban jelenleg csak az szerepel, hogy az önként jelentkezőknek adnának egy hónapos kiképzést.

Simicskó István a tervről a csütörtöki Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy fiatalokból állítana fel önkéntes tartalékos állományt. A képzést egyhónaposra tervezi, ami alatt a résztvevők kapnának „egy biztos alapot, tudást, amelyet a privát életükben is haszonnal forgathatnak.” A képzés után tartalékos állományként működne a nemzetőrség, hasonlóan az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájához. Simicskó úgy látja, ez jobb, mintha a politikai szervezetek militáris szervezeteibe állnának be a fiatalok. A nemzetőrséget egyelőre ötlet szintjén kezelik.

Az üggyel kapcsolatban Török Gábor politológus a Facebookon felidézte a Fidesz egyik 2004-es közleményét, miszerint ahogy azt 1988-ban is hangsúlyozták, a párt egy olyan új Magyarország felépítésének igényéből indul ki, amelyben (...) a Kelet-Közép-Európa népeivel való szolidaritás elvei alapján képes közreműködni egy demilitarizált és egységes Európa eszméjének megvalósításában. Ezért a párt elnöksége a 2004. július 16-ai ülésén "a 2000-ben kezdeményezett országgyűlési határozati javaslatához hasonlóan ismét a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást".

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!