Orbán: Biztosan nem lesz kötelező sorkatonaság

2016.01.17. 08:41 Módosítva: 2016.01.17. 12:44

Orbán Viktor is megszólalt a sorkatonaság visszaállításával kapcsolatos vitában, amely Kövér László egy interjúja után pattant ki. A miniszterelnök az M1 csatorna kérdésére válaszolva leszögezte:

nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon.

Orbán azt is megerősítette: nincs és nem is lesz napirenden a sorkatonai szolgálat ügye a kormányülésen. Sem most, sem később nem kívánnak foglalkozni ezzel a kérdéssel, semmilyen módon nem tervezik megnyitni ezt a kérdést Magyarországon. A kormányfőt arról is kérdezte az M1, hogy van-e vita a kormány és Kövér László között ebben a kérdésben. Orbán szerint nincs vita, miután szerinte Kövér László sem erről beszélt – írja az MTI.

Nemzeti Gárda vagy Nemzetőrség még lehet

Ahogy azt szombaton megírtuk, Kövér László az Új Néplapnak azt nyilatkozta, hogy katasztrofális hibának tartja a sorkötelezettség magyarországi eltörlését. Az EU miatt szerinte a sorkötelezettség visszaállítására azonban sajnos nincs lehetőség, ehhez összeurópai döntésre lenne szükség.

A házelnök szerint a terrorizmus és az illegális migrációval összefüggésben terjedő bizonytalanság miatt egyáltalán nem kizárt, hogy

a nem túl távoli jövőben sor kerül a sorkötelezettség visszaállítására.
 

Kósa Lajos, a parlament honvédelmi bizottságának fideszes elnöke az RTL híradónak azt mondta: a jövő zenéje, hogy a terrorizmus miatti Alaptörvény-módosításkor visszaállítják-e a kötelező sorkatonaságot. A Fidesz frakcióvezetője szerint a hadkötelezettség visszaállítása az elvi lehetőségek között van, ő maga azonban szívesebben támogatná amerikai mintára a Nemzeti Gárda vagy a Nemzetőrség rendszerét.

Olyan rendszert vezessünk be, amikor a fiatalok, ha nem is sorkatonák, de valamiféle katonai kiképzést kaphatnak és ennek kapcsán, hogyha a nemzetvédelem megkívánja, igénybe lehet őket venni

- mondta a csatornának Kósa Lajos, majd hozzátette, erről már a 90-es évek vége óta komolyan gondolkodnak a pártszövetségben, az erről szóló javaslatot pedig éppen a mostani KDNP-s honvédelmi miniszter Simicskó István dolgozta ki. Abban jelenleg csak az szerepel, hogy az önként jelentkezőknek adnának egy hónapos kiképzést.

Simicskó István a tervről a csütörtöki Magyar Hírlapnak azt nyilatkozta, hogy fiatalokból állítana fel önkéntes tartalékos állományt. A képzést egyhónaposra tervezi, ami alatt a résztvevők kapnának „egy biztos alapot, tudást, amelyet a privát életükben is haszonnal forgathatnak.” A képzés után tartalékos állományként működne a nemzetőrség, hasonlóan az Egyesült Államok Nemzeti Gárdájához. Simicskó úgy látja, ez jobb, mintha a politikai szervezetek militáris szervezeteibe állnának be a fiatalok. A nemzetőrséget egyelőre ötlet szintjén kezelik.

Az üggyel kapcsolatban Török Gábor politológus a Facebookon felidézte a Fidesz egyik 2004-es közleményét, miszerint ahogy azt 1988-ban is hangsúlyozták, a párt egy olyan új Magyarország felépítésének igényéből indul ki, amelyben (...) a Kelet-Közép-Európa népeivel való szolidaritás elvei alapján képes közreműködni egy demilitarizált és egységes Európa eszméjének megvalósításában. Ezért a párt elnöksége a 2004. július 16-ai ülésén "a 2000-ben kezdeményezett országgyűlési határozati javaslatához hasonlóan ismét a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást".