Building society: a 10+10 millió mellett ez lesz a másik csodafegyver

2016.01.18. 15:07
Az építési kedvet is fel akarja pörgetni a kormány, ha már pénzt ad az új építésű lakásokra a nagycsaládosoknak, ezért Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozását javasolja a kormány.

Gáláns és nagyszabású

Rogán Antal szerint ezekkel a jelzőkkel lehet leírni a kormány otthonteremtési programját.

A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter egy hétfői háttérbeszélgetésen azt mondta: a kormány azért vágott bele, mert azt az elmúlt évek stabil gazdasági növekedése és az alacsony költségvetési hiány megengedi, és mostanra rekord nagyságúra nőttek a lakossági megtakarítások is.

A kormány kiemelt célja, hogy felpörgesse az új lakások és házak építését, mivel az elmúlt években jelentősen visszaesett az építési kedv, és Magyarország ezen a téren jelentősen lemaradt a csehekhez vagy a lengyelekhez képest is.

Rogán Antal elmondta, hogy az új lakások és házak építését a kormány a már bejelentett áfacsökkentés, a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) és az építésügyi engedélyezés egyszerűsítése mellett a Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrehozásával is támogatná. Az új szervezetek a brit building society-k mintájára alakulnának, és versenytársai lesznek a lakástakarék-szövetkezeteknek, mert ezek piacmobilizáló hatásával egyáltalán nem elégedett a kabinet.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösségről szóló törvényjavaslat akár már kedden vagy szerdán az Országgyűlés elé kerülhet.

A lakás-takarékszövetkezetekben mintegy egymillió embernek van megtakarítása, a kormány ezt évi 50 milliárd forinttal támogatja. Problémásnak látják azonban – jelentette ki Rogán -, hogy ezekből a megtakarításokból nem épülnek lakások. Ezért az a céljuk, hogy a lakáskasszáknak legyen egy versenytársuk. A building society-szerű magyar szervezeteket is támogatná az állam. Azoknak, akik belépnek az otthonteremtési közösségbe, és ott megtakarítanak, tíz éven belül lakáshoz kellene jutniuk.

Az otthonteremtési közösségről egy hónapos társadalmi vitát terveznek, parlamenti döntés március közepén várható róla. Rogán Antal szavai szerint a Nemzeti Otthonteremtési Közösség érdemi működése 2017-ben kezdődhet meg, az idei még csak az elindulás éve lesz.

A lakásépítési program piacélénkítő áfacsökkentéséről a miniszter elmondta, hogy a kormány a lengyel rendszert másolta le, nehogy kifogást emelhessen az Európai Bizottság. A lengyel rendszert már korábban jóváhagyta az EU. Ha azonban mégis vita lesz, a kabinet kész megvédeni a hazai rendszert.

A 10+10 milliós csokkal kapcsolatban Rogán Antal további könnyítéseket helyezett kilátásba, így például várható a tulajdoni korlát eltörlése, továbbá az ingatlan-értékhatár és az összkomfortra vonatkozó előírás könnyítése. A közfoglalkoztatottak esetében a kormány azon dolgozik, hogy ők - az önkormányzatok bevonásával - a vissza nem térítendő támogatást vehessék igénybe. A havi törlesztési részlet a teljes összegű támogatott hitel igénybevétele esetén sem emelkedhet 50 ezer forint fölé. A bankoknak is kötelező a csok kifejezést használniuk a hirdetéseikben.

A miniszter többször is hangsúlyozta: demográfiai okokból született az a döntés, hogy három gyermek vállalása esetén emelkedik jelentősen az állami támogatás mértéke.

Egy január eleji közvélemény-kutatásra hivatkozva azt közölte: a 40 év alatti megkérdezettek 20 százaléka tervezi, hogy igénybe veszi az otthonteremtési programot, ezen belül 8-9 százalék gondolkodik a háromgyermekes kedvezményben.

Az otthonteremtési kedvezmény költségvetési vonzatáról szólva elhangzott: a kormány azzal számol, hogy az idén a korábbinál kétszer annyi, 8 ezer helyett 16 ezer új lakás épülhet, amit a büdzsé akkor is elbír, ha minden lakás vásárlója igénybe vesz valamilyen támogatási formát.

Az építésügyi szabályozásra kitérve Rogán Antal arra hívta fel a figyelmet, hogy az előírások módosítása - engedélyeztetés helyett bejelentési kötelezettség - nagy felelősséget ró majd az építészszakmára. Kilátásba helyezte egyúttal, hogy az építésügy területe átkerülhet az önkormányzatoktól a járási, illetve a kormányhivatalokhoz.