Ferenc, Olívia
-2 °C
4 °C

Összejöhet Kész Zoltán ellenzéki népszavazása

2016.01.18. 17:59

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn hitelesítette Kész Zoltán független országgyűlési képviselő két népszavazási kérdésének aláírásgyűjtő íveit is, írja az MTI. A kérdések az állami cégeknél alkalmazandó kétmillió forintos bérplafon bevezetéséről, illetve a kampányfinanszírozásról szólnak.

Az első hitelesített kérdés úgy szól: "Egyetért Ön azzal, hogy a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény 2. számú mellékletében meghatározott gazdasági társasággal foglalkoztatási jogviszonyban álló természetes személy havonta legfeljebb bruttó 2 millió forint összegű javadalmazásban részesülhessen?"

A másik hitelesített kérdésnek pedig az a lényege, hogy az országgyűlési képviselők választásán a pártlistát állító pártoknak is vissza kellene fizetniük a közpénzből juttatott kampánytámogatást, ha nem szerzik meg a leadott összes országos listás voks két százalékát. Ezzel Kész azt akarja elérni, hogy az előző választáshoz hasonló helyzet, amikor is kamupártok tíz- és százmilliókat vesznek fel kampánytámogatásként, ne fordulhasson újra elő.

Csomó kérdést viszont elkaszáltak

Az NVB viszont Kész több más kérdését nem hitelesítette.

A testület többsége nem hitelesítette azt a kérdést, amely azt célozta, hogy ne vehessen részt bruttó 100 millió forintnál nagyobb értékű közbeszerzési eljáráson hivatalban lévő polgármester hozzátartozójának tulajdonában álló szervezet. A bizottság szerint ez a szabály csorbítaná a vállalkozáshoz való alkotmányos alapjogot, a nem hozzátartozó társtulajdonosokét is.

Egyhangú döntéssel nem hitelesítették azt a kérdést, amelyben a panaszokról és közérdekű bejelentésekről szóló törvényt kívánta a kezdeményező módosítani úgy, hogy abba írják bele: "Magyarország állampolgárai Alaptörvényben biztosított jogukkal élve érvényes és eredményes népszavazáson nyilvánították ki azon véleményüket, hogy a 2014. május 10-én megalakult kormányt tartják az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság (Magyarország) legkorruptabb kormányának."

Nem hitelesítették azt a kérdést sem, amely szerint nem vehetne részt közbeszerzési eljárásban a miniszterelnök hozzátartozója tulajdonában álló szervezet. Patyi András a határozati javaslat indoklásában jelezte, a kérdés a vállalkozáshoz való alapvető jogot indokolatlanul nagy mértékben korlátozná, és felveti a diszkriminációt is, mert a kérdés csak a miniszterelnök hozzátartozóira vonatkozik. 

Nem hitelesítették azt sem, hogy költségvetési szervnél - a kérdés szerint ebbe beleértve a Magyar Nemzeti Bankot is - ne lehessen vezető tisztségviselő a legfőbb ügyész hozzátartozója. A kérdés a bizottság többsége szerint a közhivatal viseléséhez való jog aránytalan korlátozásához vezethet, ráadásul az MNB nem költségvetési szerv és az NVB-re vonatkozó törvénymódosítást előzetesen egyeztetni kell az Európai Központi Bankkal, így egy egyeztetés megakadályozhatná az Országgyűlést, hogy a népszavazáson hozott döntést végrehajtsa. Patyi András hozzátette: a kérdésben javasolt korlátozás egy személyt érintene hátrányosan, a személyre szabott jogalkotásra pedig nincs alkotmányos indok. 

Ugyancsak nem hitelesítették azt a költségvetési szerveket - a kezdeményező ebbe beleértette az MNB-t is - érintő kérdését, amelyben bruttó kétmillió forintos javadalmazási plafont írtak volna elő. Az NVB lényegében arra hivatkozott, hogy az MNB nem költségvetési szerv. 

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!