Pesten köröznek a tiltakozó taxisok

IMG 5417
2016.01.18. 14:01 Módosítva: 2016.01.18. 15:03
Az Uber betiltásának konkrét időpontjára akarnak kicsikarni egyértelmű ígéretet a taxisok. Addig akarnak tüntetni, amíg a számon kérhető ígéret nem hangzik el illetékes tárgyalópartner szájából. Ha ez hétfő este nyolcig nem történik meg, akkor lezárják a várost: elsőként a Deák térnél a Bajcsy-Zsilinszky utat.
  • Hétfő 11 órára a taxisok tüntetést jelentettek be, hogy a Városháza előtt tiltakozzanak az Uber ellen.
  • A tüntetés azonban váratlanul már a Deák térnél elkezdődött kora hajnalban, amikor nagyjából száz taxi egy-egy sávra korlátozta a Bajcsy-Zsilinszky utat.
  • 11 után Tarlós István fogadta a taxisok ötfős küldöttségét.
  • A taxisok Tarlóssal való találkozója érdemi eredményt nem hozott. A küldöttség szerint a főpolgármester „elvi támogatásáról” biztosította őket, de lényegében elküldte őket azzal, hogy ő nem illetékes az ügyben.
  • A taxisok rendőri felvezetéssel egy órakor elindultak, az NGM-hez, az Igazságügyi Minisztériumhoz, a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a BKK-hoz, a NAV ferencvárosi központjához, és az Uberhez.
  • A tüntetés este nyolcig van bejelentve, de a taxisok szándékaik szerint folytatni fogják utána is, ha addig nem érnek el eredményt.
  • A követelés lényege: az állam adjon konkrét időpontra ígéretet, amikorra betiltja az Ubert.

Nem hozott eredményt a tiltakozó taxisok főpolgármesterrel folytatott találkozója. A Városházán egy ötfős küldöttséget fogadott Tarlós István, ám továbbküldte őket azzal, hogy nem illetékes az ügyben.

A 11 órára bejelentett tiltakozás – amely váratlanul már hajnalban elindult a Deák térnél – a Városházánál így furcsán ért véget, a sajtónak érdemben nem nyilatkozó, még a nevüket is titkoló küldöttség a folytatásról egyeztetett. Láthatóan spontán, szervezetlenül haladt a tiltakozás további lépésének kidolgozása.

Az Uber ellen fellépő taxisok megunták, hogy fél éven át ígérgetéseket kaptak, és miközben több országban, több európai nagyvárosban be is tiltották az alternatív személyi fuvarozást biztosító Uber applikáció alkalmazását, addig Magyaroroszágon ez ellen érdemben nem történt semmi.

Ha Varga Misi nem áll szóba velünk, mindent lezárunk a picsába

– mondta egy taxis az Indexnek. A tiltakozás este nyolc óráig van bejelentve, de a taxisok készek tovább is tüntetni, ha érdemben nem tárgyal velük senki.

Rendőrök viszik a taxisokat az Uberhez

„Is” – nyilatkozta a Városházánál szűkszavúan egy taxisküldött a Tarlóssal folytatott tárgyalás után, arra a kérdésre, hogy tovább vonulnak-e a Nemzetgazdasági Minisztérium felé. A nevét is titkoló küldött azt azonban elárulta, hogy a rendőrökkel egyeztetnek a vonulás további útvonaláról.

Egy szervező beszélgetéséből kihallatszott, hogy a tüntető taxisok rendőri felvezetéssel elmennek az Igazságügyi Minisztériumhoz (Kossuth Lajos tér), az NGM-hez (József nádor tér), a NAV-hoz (IX. kerület, Vaskapu utca) , a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz (NKH, Teréz körút), a BKK-hoz (Rumbach Sebestyén utca) és végül az Uber képviseletéhez.

Mondják meg, hogy meddig él az Uber

A taxisok a hat helyszínen tárgyalásokra számítanak. a látható kezdeti tanakodás után megfogalmazódott a konkrét követelés: hiteles tárgyalópartner mondjon egy konkrét időpontot, amikor az állam törvénnyel tiltja meg az Uber működését.

Amíg ez nem történik meg, addig fognak tüntetni. Ha konkrét ígéretet nem kapnak hétfő este nyolcig, akkor lezárják a várost, elsőként a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák térnél.

Miért nem uberkednek?

A taxisok elmondták, nem szeretik az Ubert, de működhet, ha nem teszik számára lehetővé, hogy kibújjon a taxisrendelet előírásai alól.

Volt, aki elismerte: ha nem változik a helyzet, akkor maga is az Uberre vált, és úgy fogja szállítani az utasokat, a fix tarifa alatt, kevesebb korlátozással, mint amilyen most taxisként vonatkozik rá. (Igaz, a taxisrendeletet maguk követelték ki.)

Más már tud is olyan egykori taxisról, aki átállt az applikációra. A taxisok szerint azonban a főváros ezzel hosszú távon rosszabbul jár, és a fuvarszervező cégek is, mert nem lesz bevételük. 

A taxisok állítása szerint nekik már most is egyre kevésbé van: az Uber működése egyértelműen csökkentette pénteki és hétvégi forgalmukat.

Uber: változik a világ

 Az Uber szerint a hétfői budapesti taxisdemonstráció csak megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, amely figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását – derült ki a szolgáltató MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az Uber internetes fuvarmegosztó szolgáltatás 68 országban, több mint 310 városban volt elérhető idén januárban, és – a hozzá hasonló vállalkozásokkal együtt – komoly konkurenciát támaszt a hagyományos taxi szolgáltatásnak szerte a világban. (A cég nemzetközi helyzetéről itt olvashat bővebben.)

A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó (hivatásos vagy akár nem hivatásos) autósok és leendő utasaik okostelefonra letölthető alkalmazáson keresztül, közvetlenül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik.

Az Uber múlt héten azt közölte, hogy utazásmegosztó szolgáltatásukat használók száma Budapesten 2015-ben folyamatosan nőtt, már 80 ezernél tart, ami nyolcszorosa a tavaly év elején mértnek. Tájékoztatásuk szerint az autós partnerek száma a 2015. év eleji 200-ról év végére 1200-ra emelkedett. Az utasok többsége budapesti, de a külföldi felhasználók száma is jelentős.

Lázár: a szerdai kormányülésen tárgyalnak róla

A kormány szerdai ülésén megtárgyalja a taxisok ügyét - mondta Lázár János egy sajtótájékoztatón hétfőn a Parlamentben. Mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már több alkalommal is egyeztetett a taxisok képviselőjével - mondta.

"Mérlegelni fognak minden javaslatot" - mondta Lázár János.