Már fel is jelentettek egy gazdát a láncon tartott kutyái miatt

2016.01.19. 10:25

Tilos tartósan láncon tartani kutyát egy idén januárban hatályba lépett jogszabály szerint. Békés megyében a békéscsabai Felegyi Ádámot elmondása szerint már fel is jelentették amiatt, hogy folyton láncon tartja a kutyáit - írta a Beol.hu.

A férfinál már meg is tartották a helyszíni szemlét a polgármesteri hivatal munkatársai, és még mielőtt valaki kutyahorrorra számítana, jelezzük: mindent rendben találtak.

Felegyi azt mondta a lapnak, hogy sokszor megköti a kutyákat, Cézárt és Helgát, de tisztában van azzal, hogy nem szabad tartósan láncon tartani őket:

le szoktam engedni a házőrzőket, de nem olyankor, amikor sokan járkálnak az utcán. Olykor a melléképületbe is beterelem őket, hogy ne az udvaron bóklásszanak.

A bejelentő szerint viszont a kutyáknak nincs hová húzódniuk, nem kapnak eleget enni. 

A polgármesteri hivatal munkatársai a jegyzőkönyvben azt írták, hogy az "elhúzódási lehetőség" biztosított az kutyáknak, a lánc hossza több mint öt méter, illetve, hogy külsérelmi nyom sem látszódik az állatokon. A dokumentum szerint nincs chip, azaz azonosító a kutyákban, Felegyi Ádám azonban megígérte, hogy a beültetés érdekében állatorvoshoz viszi a közeljövőben Cézárt és Helgát.

A békéscsabai hivatala a lappal közölte, hogy  idén eddig két bejelentés érkezett láncon lévő kutyákról, és eddig egy esetben tartottak helyszíni szemlét – ez éppen Felegyi Ádám otthonában volt. 

A hatályos kormányrendelet értelmében tilos kistestű kutyát 10 négyzetméternél, közepes testűt 15 négyzetméternél, nagytestűt pedig 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan elhelyezni. A tartósan csoportosan tartott kutyák esetén számukra egyedenként legalább 6 négyzetméternyi akadálytalanul használható területet kell biztosítani.