Nováknak túlzás az SS-veterán

2016.01.19. 14:55

Mégsem vesz részt Novák Előd azon a székesfehérvári rendezvényen, amelyet a Hatvannégy Vármegye, a Betyársereg és az Új Magyar Gárda szervez a „Kitörés hőseinek” emlékére. A Jobbik alelnöke egy SS-veterán mellett mondott volna beszédet a német és magyar csapatok II. világháború végi akciójára emlékező programon.

A Szent Korona Rádió Facebook-oldalán is hirdetett program a fellépők között még megjeleníti Novákot, a lapra kattintva azonban már az ő neve nélkül hirdetik a rendezvényt.

„Nem jobbikos programról van szó, tavaly is meghívtak rá, és idén is. Most azonban pontosítanunk kellett, idén az óbudai Jobbik Kitöréstúráján leszek, ezért úgy döntöttünk, hogy ezen a rendezvényen ezúttal nem veszek részt” – mondta Novák.

Cukiságkampány?

Tavaly Novák meghívottként még felszólalt a székesfehérvári rendezvényen – igaz, azon nem szerepelt SS-veterán.

Arra a kérdésre, hogy távolmaradása a magát második legnagyobb párttá kinövő Jobbik középre nyitásával áll kapcsolatban, Novák elismerte: döntésének nem csak logisztikai, hanem tartalmi okai is vannak.

„Meglepve láttam a programot” – mondta, utalva az SS veteránjára. (Az 1928-ban született férfi az 1943-ban létrehozott, önkéntesekből álló Nordland gépesített lövészhadosztálynál teljesített szolgálatot. A csoport Horvátországban, a leningrádi német blokádnál, majd a Baltikumban is megfordult, végül Berlinben vetették be.)

Novák nem tartja valószínűnek azt sem, hogy jövőre részt venne a rendezvényen, de ennek ellenére „vita nélkül váltak el”, „nincs harag” közte és a szervezők között.

A Jobbik a magyar hősökre helyezi a hangsúlyt

– hangsúlyozta hangsúlyozta a különbséget a politikus, aki szavai szerint rendszeresen részt vesz kitörési megemlékezéseken, így volt a hatvan kilométeres nagy Kitöréstúrán, valamint az óbudai Jobbik Kitöréstúráján, amely most már a legtöbb katonasírt elérő, „inkább kulturális, mint teljesítménytúra.”

Novák üdvözölte, hogy „a kitörés történelmi emlékezetének ápolása a Jobbik elnöksége által is jóváhagyott módon kultúrpolitikánk részét képezi” és azt is, hogy 2010-ben állami szintre emelték a megemlékezéseket Trianonról. Még ha ez utóbbi nem is úgy történt, ahogyan a Jobbik szerette volna. „Ez nekünk gyász, a kormány inkább ünneppé tette, de a lényeg, hogy nem tabudöntő már rá emlékezni, ezért a Jobbiknak újabb missziókat kell felvállalnia. Így került elő a Pozsonyi csata, a kitörés vagy a Rongyos Gárda” – hozott példákat eltérő történelmi korokból.

Novák szerint a Jobbiknak azt kell felvállalnia, ami a hivatalos történelemoktatásból és az állami megemlékezésekből hiányzik. Például, ha ünnepelni kell valamit, akkor azok lehetnének a Trianont részben felülíró bécsi döntések.

Kitörési mise a székesegyázban?

A program szerint február 6-án a kitörés hőseinek üdvéért szentmisét is tartanak a Szent István-székesegyházban. A székesfehérvári egyházmegye hivatala közvetlenül az érintett plábániához irányított, ahol későbbre ígértek választ arra, lesz-e a szervezők kérésére ilyen szentmise.

kitor
Fotó: kitorestura.hu

Elméletileg bárki kérhet misét valaki lelki üdvéért, de ennek általános feltételeiről a plébánia telefonon nem adott felvilágosítást.