Papp László-szoborral is fejlesztik Angyalföldet

2016.01.19. 11:34
Nagy fejlesztéseket ígért a XIII. kerületben a szocialista polgármester, folytatódik az ötéves Lendületben a XIII. kerület program - mondta Tóth József keddi sajtótájékoztatóján. Felújítják a Rákos-patak menti közparki területet, megkezdik a Láng Művelődési Központ felújítását, és a Kassák Lajos utcában pihenőparkot alakítanak ki Papp László szobrával.

A XIII. kerületi költségvetés főösszege évente 30 milliárd forint, ez öt év alatt 150 milliárd forintot jelent, ennek 20 százalékát akarják fejlesztésekre fordítani, vagyis Tóth József polgármester szerint nem illúzió kijelenteni, hogy a 2015-2019-es időszak alatt 30 milliárd forintot szánnak fejlesztésekre, írta az MTI.

A polgármester az idei évi tervek között említett közterületi fejlesztéseket, lakóházépítést és az intézményhálózat fejlesztését. Lássuk részletesebben.

  • Felújítják a Rákos-patak menti közparki területet, 
  • a Kassák Lajos utcában pihenőparkot alakítanak ki Papp László szobrával,
  • a Kartács utcában 23 lakásos bérházat építenek, 
  • megkezdik a Láng Művelődési Központ felújítását, 
  • teljesen felújítják a Nővér utcai gyermekrendelőt, 
  • és folytatják a Lehel csarnok korszerűsítését.

A polgármester kijelentette: a tervezett fejlesztésekhez rendelkezésekre állnak a források.

Tóth József hangsúlyozta: az állam úgy kezeli az önkormányzatokat, mintha azok kiszolgáló szervezetei lennének, pedig az önkormányzatok az állampolgárokért vannak és nem az államért. Úgy látja, az új önkormányzati törvény azt a veszélyt hordozza, hogy az önkormányzati vagyon bármikor minden indoklás nélkül elvehető, a "csodaszernek" vélt feladat alapú finanszírozás pedig nem valósult meg, az önkormányzatok jelentős része jelentkezik plusz pénzért, mert nincs elég forrásuk a feladataik ellátásához.

Az MSZP-s polgármester arról is beszélt, hogy

a baloldali kerület ma az esetek alig harmadában nyer pénzt pályázatokon, és pofapénzre sem számíthat,

azaz például támogatásra azokból az önkormányzatoknak szánt forrásokból, amelyekről tavaly év végén döntött a kormány. Ugyanakkor a polgármester úgy vélte, a XIII. kerületnek erős a tőkevonzó képessége, versenyképessége, és fenntartható fejlődést jelent, hogy a magántőke jön a kerületbe.