Putyin hívta Moszkvába Orbánt

2016.01.19. 09:06

Vlagyimir Putyin azért kezdeményezett tárgyalást Orbán Viktorral, hogy szövetségeseket találjon az Oroszország elleni gazdasági szankciók ellenpontozásához - írta a Népszabadság. A magyar miniszterelnök februárban utazik Moszkvába, a lap magyar kormányzati források alapján azt írta, hogy az orosz elnök kérte a találkozót.

Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Budapesten, 2015. február 17-én.
Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor Budapesten, 2015. február 17-én.
Fotó: Balogh László

Putyinnak ugyanis az az érdeke, hogy szövetségeseket találjon az EU gazdasági szankcióinak ellenpontozására. A szankciók folytatását Orbán is megszavazta, viszont azt hangoztatta, hogy azokkal "lábon lőttük magunkat", mert egy exportra épülő gazdaság számára az ilyen intézkedések mindig ellentétesek a nemzeti érdekkel.

A miniszterelnök a moszkvai látogatás során minden bizonnyal azt szeretné elérni, hogy Oroszország enyhítsen az ellenszankción, és Magyarország kerüljön le az oroszok tiltólistájáról.

A megbeszélésen a paksi erőmű bővítésén kívül fegyvereladásról és a honvédségi helikopterek beszerzéséről is szó lehet. A magyar tervekben legfeljebb harminc helikopter beszerzése szerepel, ennek becsült forrásigénye 142 milliárd forint.