Milliókért elemezte a kazah juhokat Fazekas barátja

2016.01.20. 10:16

Csaknem negyvenmillió forintot fizetett ki három év alatt a földművelésügyi minisztérium öt tanulmányért, amelyek Kazahsztán agrárszférájáról szóltak – írta a Bors. A Fazekas Sándor által vezetett tárca a megbízásokat a Törökszentmiklósi mezőgazdasági Zrt-nek adta, amelynek vezetője, Horváth László régi barátságban áll a miniszterrel.

A minisztérium az alábbiakra volt kíváncsi:

  • az agrárlo­gisztika fejlesztési lehetőségei Kazahsztánban
  • a kazah juhtenyésztés
  • a húsmarha Kazahsztánban
  • olajtartalmú növények termelése Kazahsztánban
  • a kazah talajművelés

Az összesen bruttó 39,9 millió forintos szerződésekre vonatkozó adatokat Mesterházy Attila kérte ki a minisztériumtól.

A magyar kormány keleti nyitásának egyik célországa a Szovjetunió megszűnésével függetlenné vált Kazahsztán, amely a közép-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok egyik legkonszolidáltabb országa. a 2,6 millió négyzetkilométeres, 16 milliós országot több mint 30 éve Nurszultan Nazarbajev vezeti.

A kapcsolat gesztusokban gazdag, 2014 nyarán egy kazah költő szobrátavatták fel a Városligetben. A Kunszövetség aktívan ápolja a magyar-kazah kapcsolatokat. Kunszövetség elnöke, Kovács Sándor nem tagadta, hogy Magyarországnak a kazah gazdaságban rejlő lehetőségeivel is élnie kéne. „A mezőgazdaság lehet a kitörési pont, hogy magyar vetőmagok jelenjenek meg, növekedjen a mezőgazdasági technológiai export, amit aztán a mezőgazdasági képzésben való szerepvállalás követhet” – mondta korábban a fideszes politikus.