Minden vezetőt leváltottak a Híd a munka világába szövetkezetben

2016.01.20. 22:49

Tisztújító küldöttgyűlést tartott a Nógrád megyei Szécsényben szerda délelőtt az Országos Roma Önkormányzat által létrehozott, Híd a munka világába nevű foglakoztatási szövetkezet. Tudják, ez a szövetkezet jött létre azért, hogy az ország leghátrányosabb részein élők, többsé­gében romák munkához jutását segítse elő. Egy ugyanezt a nevet viselő, részben uniós finanszírozási foglalkoztatási projekt keretében, amelynek gyanús pénzlenyúlásait több minisztérium, illetve az unió is vizsgálja.

A szövetkezet vezetője a korábbi roma önkormányzati vezető, jelenleg miniszterelnöki biztos Farkas Flórián volt. A találkozón minden tisztségviselőt leváltottak, új elnököt, elnökségi tagokat választottak, tudta meg a Romnet.hu

Roma önkormányzati képviselők a Romnet.hu-nak elmondták, hogy Farkas Flórián már pár napja levélben lemondott elnöki posztjáról, és szintén már korábban lemondott Bence Gáborné, igazgatósági tag is, aki a Farkas vezette ORÖ-ben volt gazdasági vezető, illetve Dobóvári Ildikó, aki Farkas idején volt hivatalvezető. Az ő vezetésük alatt zajlott a botrányos Híd a munka világába foglalkoztatási program, amelynek 5 milliárdos keretéből végül a kormány csak 2,4 milliárd forintot fizetett ki, mivel közben kiderült, hogy durva túlárazások mellett nulla eredmény produkált a program.

A Népszabadság néhány napja arról írt, hogy a Balog Zoltán vezette Emmi egy miniszterelnökségi (Lázár) vizsgálatra hivatkozva azt közölte, hogy tizenkét gyanús esetben zajlik szabálytalansági eljárás a szervezet projektje ellen. Miközben a projekt célja, hogy felzárkóztassa az ország leghátrányosabb területein élő, többsé­gében roma munkavállalókat, egyáltalán, semmilyen formában nem valósult meg. 

Összesen 860 millió forintnyi kétes kifizetésről van szó: gond van a beszerzési és közbeszerzési eljárásokkal, valószínűleg nem elfogadható az elkészült tanulmányok ár-érték aránya, de a legnagyobb tételt a „piaci árnak nem megfelelő, túlzó bérek okán indított szabálytalanság” jelenti, írja a lap. Hogy ez utóbbi mit jelent? Hogy a kifizetett 2,4 milliárdból az Emmi szerint 860 millió elköltése volt vizsgálandó, gyanús, ebből pedig 737 millió forint a projekt koordinátorainak, vezetőinek a bére. Ahogy az Emmi fogalmazott: a projekt „szakmai okok miatt nem az eredeti tervek szerint haladt”.

 A szövetkezet tisztújítóját a szécsényi művelődési házban tartották, és zártkörűnek nyilvánították: sem az Index, sem a HírTv tudósítóit nem engedték be. A szövetkezet saját biztonsági emberei mellett helyi polgárőrök is a bejáratnál álltak. A kérdésre, hogy rájuk miért van szükség, a szövetkezet egyik embere azt válaszolta, hogy azért, mert a polgármester is részt vesz a gyűlésen.

De részt vett rajta Farkas Flórián is, aki a képviselők elmondása szerint a foglalkoztatási programot, és így a szövetkezetet is érintő minisztériumi és uniós vizsgálatokról, bűncselekmény-gyanúkról egy szót sem szólt. Viszont a szövetkezet legnagyobb szövetségeseként mutatta be Balogh Jánost, akit az Országos Roma Önkormányzat 27, Farkashoz közel álló képviselője választott meg a napokban ORÖ-elnöknek ahol a korábbi elnök, Hegedüs István nem tudott részt venni, mivel kórházba került. Erről itt írtunk bővebben. Igazgatósági tagnak pedig megválasztották többek között azt a Gáspár Szilviát, aki a Farkas-féle ORÖ-ben volt a pénzügyi bizottság elnöke.

A foglakoztatási szövetkezet igazgatósága emellett néhány napja kizárta a szövetkezeti tagságból Hegedüs István ORÖ-elnököt, akit Farkas emberei egy botrányos közgyűlésen váltottak le, illetve Buri Edinát, ORÖ-hivatalvezetőt, akit szintén leváltottak a Farkashoz közel, vagy közelebb álló ORÖ-képviselők. (Hogy ezek a leváltások jogilag is rendben vannak, az a napokban derül majd ki a kormányhivatal vizsgálata és döntése után.)

Több roma önkormányzati képviselő is úgy értékelte Farkas és hozzá legközelebb álló embereinek lemondását a szövetkezeti tisztségekről, hogy az menekülés, mivel a foglalkoztatási szövetkezet ellen már közel egy éve zajlik adóhatósági nyomozás jelentős értékre elkövetett költségvetési csalás miatt.