Ma sem ment el a tárgyalására a közokirat-hamisítással vádolt érpataki polgármester

2016.01.22. 13:28

Orosz Mihály Zoltán érpataki polgármester akadályozza az ellen folyó bírósági eljárást, ugyanis ma, immár ötödször nem ment jelent meg a tárgyaláson, ami közokirat-hamisítás miatt folyik ellene, írja a Népszabadság. Az eljáró bíró szerint vele szemben ezért akár kényszerintézkedés is alkalmazható, illetve a továbbiakban a tárgyalás a távollétében is megtartható.

Orosz ellen azért per, mert a vádirat szerint jogosulatlanul használ doktori címet. Az érpataki polgármester 2012 augusztusában új személyazonosító okmányt igényelt, és ekkor bemutatott egy idegen nyelvű okiratot, amellyel a doktori címét igazolta. Kiderült azonban, hogy az érintett teológiai akadémia nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, így doktori cím adományozására nem jogosult.

A nyomozást már 2014-ben lezárták, és először tavaly októberben kellett volna a Püspökladányi Járásbíróság elé állnia, de Orosz egyszer tanulmányi útra, másszor betegségre hivatkozva nem ment el, további három alkalommal pedig az elküldött idézés tértivevény nélkül érkezett vissza a bíróságra.

A bíróság a második alkalommal a nyíregyházi rendőrséggel ellenőríztette, hogy a vádlott valóban beteg-e és otthonában tartózkodik-e, azonban a polgármestert nem találták a bejelentett érpataki lakcímén, ugyanis ott egy állattartó telep működik. A rendőrség nem találta Oroszt polgármesteri hivatalban sem, információjuk szerint életvitelszerűen nem is tartózkodik Érpatakon.