Korrupció elleni pénzeket lophattak el magyar közbeszerzési ellenőrök

2016.01.24. 11:38

A hvg.hu az Európai Csalás Elleni Hivatalra (OLAF) hivatkozva azt írja, hogy fennáll a gyanú, hogy „a magyar ellenőrök megcsapolták a közbeszerzések szabályosságának kontrolljára adott uniós pénzeket". Magyarul ellopták azt a pénzt, amit a korrupció elleni harcra adott az Unió.

Ami még ennél is érdekesebb, hogy bár a Nemzeti Adó és Vámhivatal folytat nyomozást az ügyben, Tállai András nemzetgazdasági államtitkár az alá tartozó szervezet nyomozásáról egyáltalán nem tud. Miközben Polt Péter legfőbb ügyész igen.

„Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata alapján korrupciós gyanú merült fel, éspedig a magyar pénzosztó apparátus csúcsaira vezető szálakkal. E szerint még a Brüsszel által a közbeszerzések ellenőrzésére adott pénzeket is megcsapolták. Az uniós forrásokat menedzselő csúcsszervnek, az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium alvállalkozói körében az OLAF fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant" − írja hvg.hu.

A Quality Control konzorcium néven működő tanácsadóknak volt feladata ellenőrizni az uniós pénzek kifizetéseinek tisztaságát, akik 960 millió forintot kaptak erre, amit később kiegészítettek 2013 júliusában még 265 millióval. A pénzek 85 %-át az EU fizette.  A konzorcium pedig további alvállalkozókat bízott meg a munkák egy részével.  Ezekkel a megbízásokkal az NFÜ az ellenőrző kapacitását bővítette, hogy még hatékonyabban szűrhesse ki a közbeszerzéssel kapcsolatos szabálytalanságokat. 

A cikk szerint az OLAF helyszíni vizsgálatokat végzett, ahol olyan szabálytalanságokat talált, hogy "„százszázalékos korrekciót” javasolt, ami a teljes támogatási összeg, csaknem 2,4 milliárd forint visszafizetését jelenti" - írja a lap. Mivel azonban az OLAF nem járhat el a tagországokban, így csak annyit tehet, hogy a helyi adóhivatal figyelmét hívja fel a szabálytalanságokra, nyomozást csak a NAV indíthat Magyarországon. Jávor Benedek ezért tette fel a kérdést, amire Tállai azt felelte a NAV nem nyomoz, de a legfőbb ügyész viszont azt felelte, költségvetési csalás miatt a Fővárosi Főügyészség nyomoz.

„Az OLAF bűnlajstromában az adócsalás mellett hűtlen kezelés, vesztegetés, csődbűncselekmény, magánokirat-hamisítás, vesztegetés és passzív korrupció is szerepel" - írja a HVG. További részletek a cikkben.