Malvin
9 °C
25 °C

Az MTA vizsgálja a battai gumifeldolgozó hatását

2016.01.27. 18:43

A lakossági ellenállást figyelembe véve döntött úgy a Homatech Zrt. vezetése, hogy a Magyar Tudományos Akadémiát is felkérik a Százhalombattán megvalósítandó beruházás környezetvédelmi vizsgálatára, írja az MTI.

dronsk
Fotó: dron.sk

A cég tavaly novemberben jelentette be, hogy 2 év alatt gumifeldolgozót húzna fel a városban. Az üzemben évente 30 ezer tonna gumihulladékot hasznosítanának újra, ami heves ellenkezést váltott ki a helyi lakosokból. Pár hete ezren tüntettek ellene, a demonstráción dr. Illés Zoltán, a Fidesz volt környezetvédelmi államtitkára is felszólalt.

Az üzem környezetbarát mivoltáról az sem igazán győzte meg őket, hogy decemberben a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a beruházással összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. Így nem kell beszerezni az építészeti-műszaki tervtanács véleményét, és többek között nem kell lefolytatni a településképi véleményezési eljárást sem.

A Csányi Sándorhoz köthető Bonitás 2002 Befektetési Zrt. többségi tulajdonában lévő Homatech Recycling Zrt. a már meglévő nemzetközi tanúsítási eljárásokon felül most az MTA-t is felkérte az üzem környezetvédelmi hatásvizsgálatára. A független vizsgálat eredményeit az év második negyedévére várják. Állításuk szerint nincs mitől tartani, nem égetéssel, hanem zárt rendszerben, a legszigorúbb környezetvédelmi előírások betartásával működtetnék a gyárat, ami a gáz mellett például zöldáram termelésére is használható szénhidrogén folyadékot, kokszot, valamint acélt állítana elő.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.