Hajnalka
-1 °C
15 °C

Gumifeldolgozó: Csányi enged a nyomásnak

2016.01.29. 22:05

A Magyar Nemzet és az Index írt arról először, hogy egy Csányi Sándorhoz köthető vállalkozás gumifeldolgozó üzemet tervezett létesíteni Százhalombattán. A terv komoly tiltakozóakciókat szított a városban, ötezernél is többen írták alá az üzem ellen már a kezdetektől tiltakozó helyi önkormányzati képviselő, Szabó Attila által indított, a befektetésre nemet mondó petíciót, decemberben pedig ezernél is többen jelentek meg azon a helyi civil szervezetek által szervezett demonstráción, ahol többek között dr. Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár is felszólalt az üzem létesítése ellen.

p1050380 1
Fotó: dron.sk

A város polgármestere, Vezér Mihály facebookos profilján jelentette meg a legfrissebb információt, mely szerint Csányi Sándor bejelentette, hogy bár a gumifeldolgozó technológiai vizsgálatára felkérte a Magyar Tudományos Akadémiát, és a kapott vizsgálati eredménytől teszi függővé az üzem létesítését.

Az viszont biztos, hogy nem Százhalombatta lesz az a település, ahol a gumifeldolgozó felépül.

A technológia vizsgálatára azért van szükség, mert az eljárás gazdája, a Homatech Kft. független vizsgálóbizottság előtt még ne tudta teljes biztonsággal igazolni, hogy a gumifeldolgozás általa kidolgozott módszere valóban környezetbarát, fenntartható és piaci szempontokból is működőképes. A százhalombattai önkormányzat által felkért, vegyészekből és gumiipari szakemberekből álló műszaki szakértői bizottság például cafatokra szedte a részükre rendelkezésre bocsátott technológiai leírást, kiemelve, hogy a környezetbarát megoldás előzetes adatai többször is vagy olajipari szempontból értékelhetetlenek, vagy többszörösen túllépik a környezetvédelmi határértékeket. A technológia gazdája ezt a számára kínos eredményt azzal próbálta elhárítani, hogy a bizottságnak átadott dokumentáció nem a telepíteni tervezett üzem részletes leírása, hanem afféle propagandaanyag, a végleges tervek még nem állnak rendelkezésre annak ellenére, hogy korábban 2016 elejére már az üzem építésének startját tervezték.

gumi4
Fotó: dron.sk

A mostani döntésről szóló bejelentés nem sokkal az után érkezett, hogy először a százhalombattai önkormányzat, majd (szintén a százhalombattai Szabó Attila indítványára) Pest Megyei Közgyűlés is egyhangúlag tiltakozott az üzem megépítése ellen, vagyis a civil ellenállás mellett a helyi képviselők összefogása is kellett ahhoz, hogy az üzem végül ne épüljön meg.

A Homatech vezérigazgatójának viszont ez legalább a második elbukott kísérlete, amikor kétes technológiai hátterű szemétfeldolgozó megoldással házalt a magyar önkormányzatoknál. Korábban műanyaghulladékból gyártott volna olajat, de 2010-ben is hiába állt mögötte tőkeerős befektető, akkor sem lett végül sikeres beruházás az ötletből. 

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!