Emil, Csanád
15 °C
30 °C

Kaposvár vesztett a homoszexuálisok ellen

2016.01.29. 09:18

Vesztett a kaposvári önkormányzat az LMBT Szövetség elleni perben - írja a Nol.hu. A leszbikusok, a melegek, a biszexuálisok és a transzneműek szervezete tavaly indított kampányt annak érdekében, hogy a társadalom legyen megértő és jogtisztelő velük, tíz városban tartottak rendezvényeket, sehol nem volt semmi gond.

A rendezvényt intézményesen sehol sem gátolták, csak Kaposváron. Az LMBT a rendőrségen bejelentette az augusztus 14-i demonstrációt, és kapott engedélyt. A rendezvény napján viszont egy közterület-felügyelő arra utasította a demonstrálókat, hogy bontsák le sátrukat, mivel arra nem kértek közterület-foglalási engedélyt. A rendezvény koordinátora hiába mutatta meg a rendőrségi engedélyezés dokumentumát, a közterület-felügyelő, majd a telefonon elért városházi ügyintéző ragaszkodott a bontáshoz. Mivel ezt a rendezők nem teljesítették, a városháza 20 ezer forintos szabálysértési bírságot rótt ki az LMBT-re.

A szövetség arra hivatkozva, hogy rendezvénye a gyülekezési jog hatálya alá tartozik, így abba nincs beleszólása az önkormányzatnak, levélben kérte a bírság visszavonását. A polgármesteri hivatal erre nem volt hajlandó, ezért az LMBT bírósághoz fordult - írja a Nol cikke.

Csütörtökön tartottak tárgyalást, és a Kaposvári Járásbíróság jogerősen az LMBT-nek adott igazat. Az ítélet kimondta, hogy a bírságolással az önkormányzat saját rendeletével ment szembe, hisz abban megfogalmazták: a gyülekezési jog hatálya alá tartozó rendezvényekre nem kell közterület-foglalási engedély. Adódik a kérdés, hogy a helyi jogalkotásban előkészítőként kardinális szerepet vállaló polgármesteri hivatal miért nem tudta értelmezni a város rendeletét? Az LMBT aktivistái arra gyanakodtak, hogy homofób indulatok vezérelték a bírságot kiszabókat.

A városháza fenntartja véleményét, hogy helyes volt a döntésük, ezért jogorvoslaton gondolkodnak. A per 12 700 forintos költsége Kaposvárt terheli.

.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.