Strasbourg elé kerül az azeri baltás gyilkos kiadatásának ügye

2016.01.29. 12:16

A strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága elé kerül az azeri Ramil Safarov kiadatásának ügye, miután a gyilkos örmény áldozatának családja eljárást indított az ügyben, írja az MTI az Armenpress örmény hírügynökségre hivatkozva. A strasbourgi bíróság felkérte az azeri, az örmény és a magyar államot is, hogy fejtse ki álláspontját az ügyben.

Mint ismert, Safarov 2004-ben baltával ölte meg egy örmény diáktársát, miközben mindketten ösztöndíjjal tanultak Budapesten. Az azeri katonatisztet a magyar bíróság életfogytiglanra ítélte 2007-ben, legkorábban 30 év után szabadulhatott volna. A magyar kormány ugyanakkor a batlás gyilkost 2012 nyarán hazaengedte, feltéve, hogy az ítéletet Baku elismeri. Ezzel szemben hazájában Safarov azonnal elnöki kegyelemben és hősnek járó fogadtatásban részesült, valamint visszamenőleges hatállyal elő is léptették.

Az áldozat családja azzal vádolja Azerbajdzsánt, hogy az örmény katona meggyilkolásával és a Safarovnak nyújtott kegyelem révén megsértették Gurgen Margarján élethez való jogát. A katona családja szerint Margarján gyűlölet-bűncselekmény áldozata lett, amit Safarov azeri fogadtatása is megerősít, és ez a diszkrimináció tilalmát is sérti.

Az örmény hírügynökség jelentése szerint a család úgy véli, hogy Magyarország is megsértette Margarján élethez fűződő jogát azzal, hogy lehetővé tette Safarov átadását Bakunak, anélkül, hogy garanciát kapott volna, hogy az elítélt hazájában le kell töltse majd a magyar bíróság által kiszabott büntetést, amelynek értelmében legkorábban harminc év múlva szabadulhatott volna.

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének állandó bizottsága 2014 novemberében határozatban ítélte el Azerbajdzsánt, mert Ramil Safarov átadását követően megsértette a nemzetközi kapcsolatokban tanúsítandó jóhiszeműség és a jogállamiság elvét, amikor a gyilkosság miatt elítélt azeri tisztet azonnali kegyelemben részesítette.