Vencel
7 °C
24 °C

Főbíró: A társadalom vegye tudomásul a bíróság döntését

2016.02.01. 19:51

Az ítélkezés külső befolyásolása veszélyezteti a jogállamiságot, a bíráknak szabadon és részrehajlásmentesen kell dönteniük, elszámoltatásuk folyamatban lévő ügyekben az alaptörvény szellemével ellentétes - figyelmeztet Darák Péter, a Kúria elnöke az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében.

A Kúria elnökeként meggyőződésem, hogy az eljáró bíró van birtokában azoknak az ismereteknek, melyek a körültekintő döntést megalapozzák. Ezt a társadalomnak tudomásul kell vennie,

azonban az erre jogosultak egyet nem értésüket jogorvoslati kérelemben fejezhetik ki. A minden külső befolyástól mentes bírói ítélkezés abszolút alkotmányos védelem alatt áll, ezért az ellentétes elvárást sugalló nyilatkozatok a jogállamiság alapját ássák alá." - reagált Darák arra az ötletre, miszerint a Fidesz vitát szeretne kezdeményezni a vörösiszap-katasztrófa és Hagyó Miklós ügyében született, sokak szerint túlságosan megengedő bírósági ítéletről. Németh Szilárd rezsibiztos-Fidesz-alelnök szerint az emberek többségét joggal háborítják fel a fenti perekben született enyhe büntetések és felmentő ítéletek. 

A Kúria elnöke szerint viszont a bírói hatalom nyilvánossága és átláthatósága nem jelenti azt, hogy a bírák, bírósági vezetők egyedi, folyamatban lévő ügyekben elszámoltathatók. Az ilyen szándék ellentétes az alaptörvény szellemével, írja a közleményben. Darák arra is felhívja a figyelmet, hogy a tények ismerete nélküli véleménynyilvánítás nem tartalmazhat elvárásokat a bírósággal szemben. Szerinte különösen elvárható, hogy ettől más hatalmi ág képviselői tartózkodjanak.

Senki ne gondolja, hogy a bírák nem érzik át az emberi katasztrófákat. A bírói döntést azonban nem befolyásolhatják az érzelmek

- fogalmaz a főbíró. Hiába nyilvános az ügy tárgyalása és az ítélethirdetés, ha a több száz napos tárgyalást, több tucat tanú és szakértő meghallgatását, a többórás ítélethirdetést a nyilvánosság nem tudja figyelemmel kísérni - ezért lehet, hogy a közvélemény ítélete nem mindig tárgyilagos a Kúria elnöke szerint. 

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!