Mikola vagyonán még mindig ül a végrehajtó

2016.02.01. 12:59
Új üzlet, szőlő, motor, kocsi, bővülő balatoni nyaraló: sok kormánytagnak jó év volt 2015. Mikola István sorsa viszont nem fordult jobbra.

Azoknak a kormánytagoknak is megjelent az éjjel a vagyonnyilatkozata, akik nem parlamenti képviselők, az övéket a kormány.hu-n lehet megtalálni. Sokuknak volt mozgalmas éve.

Akadt jó pár új beszerzés

Aradszki András energiaügyi államtitkár 2015 szeptemberében negyedrészben tulajdonosa lett egy 552 négyzetméteres telken álló, siófoki hétvégi háznak.

Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkár a meglévő négy ingatlana mellé vett magának a II. kerületben egy 49 négyzetméteres üzlethelyiséget 2015 májusában. Más jó dolog is történt vele, 2013. 10. 15-én vásárolt tihanyi üdülője (4/24-es tulajdonrésze van) a kétszeresére nőtt: 60 négyzetméter most, tavaly még 30 volt. Mindez nem lehetett olcsó, mert 2015-ben még 171 millió 708 ezer 491 forintnyi megtakarítása volt, most viszont csak 6 millió 743 ezer 370 forintot vallott be.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára vásárolt magának 2015-ben egy Alfa Romeót és a festménygyűjteménye is bővült.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára vett magának 2015-ben egy 64 négyzetméteres társasházi lakást, pontosabban annak a fele részét, és elkezdett lízingelni egy Ford Mondeót is. De ezért adósságba verte magát, lett 12 millió forintnyi tartozása.

Magyar Levente gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár a XII. kerületben vásárolt a meglévő két ingatlana mellé egy 120 négyzetméteres lakást, feles tulajdonos benne. Ráadásul eközben a vagyona csak 10 millió forinttal csökkent, és adósságba sem verte magát.

Ijgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár egy Honda motort újított be, lízingelni kezdte 2015-ben.

Vízkelety Mariann igazságügyi kapcsolatokért felelős államtitkár vásárolt Remeteszőlősön tavaly egy 730 négyzetméteres építési telket, felerészben tulajdonos. Ezzel viszont begyűjtött egy adósságot is, eddig nem tartozott senkinek, most a 15,2 millió forint felét kell visszafizetnie az Árboc Kft.-nek.

Palkovics László felsőoktatási államtitkár karácsony előtt vett egy 90 négyzetméteres családi házat Pölöskén, májusban egy Mitsubishit, augusztusban egy BMW motort. Viszont nincs már meg a Trabant 601 Combi, ami a tavalyi bevallásában még szerepelt, és hiányzik két régebbi motorja is. Megtartotta viszont mind a négy, távcsöves vadászfegyverét.

Köpeczi-Bócz Tamás európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár Tállyán vásárolt be alaposan földekből. 4 zártkert és 1 szántó, szőlő lett az övé 2015-ben.

Ónody-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár 2015-ben vett egy ötödik ingatlant is a meglévő négy mellé: egy debreceni családi házat, negyedrészben.

Lepsényi István gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkár, akinek összesen 11 ingatlana van, 2015-ben megörökölt egy 49 négyzetméteres lakást a XI. kerületben, vásárolt Alsóörsön szőlőt, és Nagymaroson is terjeszkedett.

És amivel szegényebbek lettek a kormánytagok

Szabó László, a külügyminisztérium parlamenti államtitkára megvált két ingatlanától, de azért így is maradt neki három, kettő lakás az V. kerületben és egy családi ház a III. kerületben. Amit eladott, ez egy 112 négyzetméteres lakás és egy 17 négyzetméteres garázs, mindkettő debreceni, és mindkettőben 50 százalékos tulajdonos volt.

Trócsányi László igazságügyi miniszter elbúcsúzott a régi, még 2004-ben vett Volvójától, és egyelőre nem is vett helyette új kocsit.

Veresné Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár kilenc ingatlana közül egytől megvált, ez egy 60 négyzetméteres lakás volt Budapest V. kerületében.

Szabó Tündének, a sportért felelős államtitkárnak nincs már meg a 2010-ben vásárolt Nissan Quasgqai kocsija, és most nincs is semmilyen autója.

Mikola Istvánra nem mosolygott még rá a szerencse. Továbbra is az helyzet vele, mint tavaly: mivel kezes volt egy családtag nem törlesztett svájci frank hitelénél, a végrehajtó minden vagyonát lefoglalta.