Vannak elszegényedett képviselők is, ismerje meg őket!

2016.02.01. 20:59 Módosítva: 2016.02.01. 21:08

Gondolta volna, hogy a parlamenti képviselőség egyenes út lehet az elszegényedéshez? A közkeletű elképzeléssel szemben a magyar parlamentben nem csak oligarchák, zöldbárók és iparmágnások ülnek, hanem olyan alakok is, akiknek talán annyi pénzük nincs, hogy fapadossal utazzanak a Seychelle-szigetekre számlát nyitni. 

Ha még nem hallott a jelenségről, annak oka lehet, hogy azért ilyen képviselőből nincs túl sok. Egyelőre még vizsgáljuk, milyen okok vezethetnek a lecsúszáshoz, egyetlen tényező azonban biztos:

az elszegényedés az ellenzéki képviselőket fenyegeti.

A legmulyább kormánypárti képviselőnek is van legalább egy kis erdeje, ahová elvonulhat a terepjárójával, ha úgy érzi, nem képes követni a felgyorsult tempót.

A képviselői vagyonnyilatkozatok áttanulmányozása után négy képviselőt találtunk, akiket a teljes elszegényedésbe taszított a politika.

Iratmegsemmisítővel a szakadék szélén

A legkritikusabb helyzetben az MSZP-s Heringes Anita van. Nem hogy villája, szántója, vagy erdője nincs, de egyáltalán semmilyen ingatlan nem szerepelt vagyonnyilatkozatában. Járművet sem birtokol, és itt nem csak helikopterről beszélünk, hanem egyáltalán, egy nyamvadt Lexusról. A képviselőnek 2014-ben még volt egy Suzukija, de egy évvel később már ennek sincs nyoma.

Heringes Anitát laptopján kívül csak 97 ezer forintos iratmegsemmisítője emlékezteti a régi szép időkre. Amúgy anyagilag teljes mínuszban van: a 4,6 milliónyi kölcsön jelzi, hogy milyen veszélyek fenyegetik azt a képviselőt, aki ellenzékbe kényszerül.

Nincs sokkal jobb helyzetben párttársa, Bangóné Borbély Ildikó sem. Képviselői munkáját úgy kell ellátnia, hogy se ingatlanja, se autója. Valószínűleg ezt a hiányt kompenzálja azzal, hogy három laptopot is villantott, összesen 1,2 millió forint értékben.

Vagyonnyilatkozatában kínos részletességgel veszi sorra tárgyait: Szarvas márkájú kávéfőző (13 394 Ft), vízforraló (4 400 Ft), mikró (11 ezer Ft). Úgy tűnik, az MSZP-s önazonosság része az iratmegsemmisítő, amiből Bangóné még ilyen anyagi helyzetben is kettőt működtet: egy drágát, 85 és egy olcsót 35 ezer forintért.

Amit eddig láttak, az még érthető. Demeter Márta létét azonban minden bizonnyal kétségbe vonja a parlament tagjainak legnagyobb része. Mert valós személynek tekinthető az a képviselő, akinek se ingatlanja, se autója, se megtakarítása nincsen? És még hitellel sem rendelkezik. Mit csinál ez az ember a munkaidejében? Lélegzik egyáltalán?

Nyilván MSZP-s párttársainak üzen, amikor vagyonnyilatkozatában egy különösen drága – 119 ezer forintos - iratmegsemmisítőt tüntet fel: létezem!

Demeter Márta
Fotó: Demeter Márta

Az ellenzéki lét legmélyebb szintjeit azonban mégis egy LMP-s, Ikotity István érzékelteti. Ez az ember 34 négyzetméteres lakásban él három gyerekével, és feleségével. Mint egy sima állampolgár! Szomorú. Ezen az sem változtat, hogy van egy családi Citroenje. Valószínűleg az MSZP-sek sem veszik képviselőszámba, ugyanis még egy rozoga iratmegsemmisítőt sem bír felmutatni.

A kormánypárti képviselők valószínűleg riadtan emlegetik Kónya Péter nevét is. Ide jut, aki nincs kormányon. A független képviselő a lakásán kívül két dologgal bír: egy 11 millió forintos lakáshitellel, és egy másfél milliós NAV tartozással. Iratmegsemmisítő? Ugyan már.

Lecsúszott kormánypártiak

Hiba lenne azt gondolni, hogy a kormánypártiság egyenes út a luxus flitteres világába. Három olyan képviselőt is találtunk, akik sorsa szánalommal tölti el akár az egyszerű szavazópolgárt is.

Itt van rögtön Zsigó Róbert, aki hiába keres havi 1,2 milliót államtitkárként. Ebből egy fillért nem tudott félrerakni, megtakarítása nulla. Sőt, kétmilliós devizahitel húzza a vállát. Két ház fele van csak a nevén, és a létező legkisebb gépjárművek egyikével, egy Toyota Yarisszal furikázik.

A transzparencia jegyében az államtitkár akkurátusan feltüntette minden vagyontárgyát, a három darab íróasztalt ( darabonként 36 800 Ft), három szekrényt (55 600 Ft), görgős székeket. Zsigót az éhezés szerencsére nem fenyegeti, kapott ugyanis egy élelmiszercsomagot 7000 forint értékben. Sajnos az nem derült ki a vagyonnyilatkozatából, hogy hány darab májkrém konzervet, és löncshúst tartalmazott a csomag, és mennyi ideig élt belőle a Zsigó család.

Harrach Péternek sem rózsás a helyzete. Hiába ő a KDNP frakcióvezetője, ha egy forintot nem tudott félrerakni. Van ugyan egy lakása, két nyaralója, meg egy erdője, de minek, ha ezeket kocsi hiányában nem tudja látogatni? Szomorú.

A kormánypárti képviselőknél a szegénység persze nem azt jelenti, hogy ne legyen pár ingatlanja. Dunai Mónikának is van egy nagy családi háza, ám kit boldogít ez, ha közben van 4,7 milliós tartozása van, megtakarítása pedig nulla? A fideszes képviselő egy olcsó Samsung telefonon tartja a kapcsolatot párttársaival. Már ha van kimenője. Ha nincs, csak csörrentsen meg minket, visszahívjuk.