Mégis életben lehetnek a drogozó nők csecsemői

2016.02.01. 17:09 Módosítva: 2016.02.01. 19:07

A korábbi hírekkel ellentétben mégis életben van az a két csecsemő, akiket császármetszéssel hoztak világra Szolnokon, miután az anyjuk pszichoaktív drogot szedett be, és életveszélyes állapotba kerültek. Az MTI értesülését az egyik nő nagymamája is megerősítette.

Azt nem tudni, hogy ez ugyanaz a nő-e, aki a TV2 Tényeknek nyilatkozott, mindenesetre Fátyol Jánosné azt állítja, hogy a gyerekek kielégítő állapotban vannak, de oxigénhiányosak. Mint mondta, pénteken kell bemennie a kórházba, hogy nevet adjon az unokájának. Állítása szerint a lánya korábban soha nem drogozott, jelenleg az intenzíven van, állapota csütörtök óta nem javul.

A Szoljon.hu is azt írja, hogy egyértelműen cáfolható, hogy a csecsemők elhunytak volna. Ugyanakkor a kezelésüket végző Semmelweis Egyetem kórháza elzárkózik a nyilatkozattételtől, mondván a betegjogok és a folyamatban lévő hatósági eljárás miatt nem adhatnak ki információt a törökszentmiklósi dizájner drogügyben érintett újszülöttek állapotáról.

Korábban az RTL Klub Híradója értesült úgy, hogy a csecsemők elhunytak, azt az információit is megerősítette az MTI-nek a családok ismerőse.

Mint ismert, két kismama is részt vett azon a csütörtöki partin, amelyen többen elvesztették az eszméletüket egy veszélyes, új drogtól. A kicsikkel együtt összesen nyolcan kerültek kórházba. Az RTL Klub úgy tudja, az áldozatok penta kristályt fogyasztottak. A két kismamán császármetszést kellett végrehajtani a szolnoki Hetényi Géza kórházban. Az újszülötteket innen a budapesti egyes számú gyermekklinikára szállították.

A császármetszésen átesett két nő állapota is súlyos, életveszélyes. A háromból két kábítószerező törökszentmiklósi fiatal férfi állapota romlott, jelenleg gépi lélegeztetésre szorulnak az intenzív osztályon, közölte Kondor Klára, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház sürgősségi betegellátó osztályának vezető főorvosa az MTI-vel. Egy fiatal férfit Szolnokról a budapesti Péterfy Sándor utcai kórházba szállítottak.

Az ügyben egy 39 éves törökszentmiklósi férfit vett őrizetbe a helyi rendőrkapitányság.

Gyakran kérnek segítséget

Az ügyhöz hozzászólt a Józan Babák Klub is, amely egy droghasználó várandós nőket, szülőket és gyermekeiket segítő szolgáltatás. Szerintük a szerhasználó, köztük dizájnerdrog-használó várandós nők más drogfogyasztó emberekhez képest szokatlanul motiváltak a fogyasztás mérséklésére vagy abbahagyására, emiatt szakellátásokba példátlanul magas arányban bekapcsolódnak. Ilyen szintű együttműködési készség semmilyen más szenvedélybeteg-csoportban nem tapasztalható, kiváltója pedig a magzatokkal szemben viselt felelősség felismerése, a kezelések érettük történő vállalása.

"Meggyőződésünk, hogy a droghasználat miatt veszélyeztetett magzatok egészségét, olykor életét elsősorban azzal védelmezhetjük, ha minden várandós nő számára megismertetjük az igénybe vehető ellátásokat, és bizalmat ébresztünk azok iránt. Ez mindannyiunk feladata és kötelessége, különösen is hivatásos segítőként. A becsmérlő, megbélyegző állítások hangoztatása ezzel szemben hátráltatja az ellátásba kerülést, így végső soron növeli az ilyenkor amúgy sem csekély kockázatot" - írták.

Szerintük a mostani tragikus események ismeretében időszerű ismét felhívni a figyelmet arra, hogy hazánkban nincs és korábban se volt egészségügyi protokoll droghasználó várandós nők ellátásához, ahogy nem működik erre szakosodott egészségügyi intézmény se.