A Csörsz utca fellázadt Mocsai tervei ellen

2016.02.02. 20:19
A Testnevelési Egyetem sportcsarnoka tavaly októberben égett le, de már decemberben elkezdték tervezni, hogyan építik be a Csörsz és Avar utcák közötti területet. A tervekről viszont nem kérdezték meg a helyi lakókat, akiknek kedd estére fórumot hirdettek. Az eseményen megmutatkozó közfelháborodás láthatóan meglepte a rektort. A környékbeliek szerint elfogadhatatlanul zsúfolt lenne a terület, ha felhúznák mind a három tervezett sportcsarnokot a szabadtéri pályák helyére.

Komoly ellenállásba ütközött a Testnevelési Egyetem (TE) bővítését forszírozó Mocsai Lajos az intézmény keddi lakossági fórumán.

Egyetemi forrásaink szerint a rektor szerény lakossági érdeklődésre számított a beruházás bemutatóján, ezzel szemben már a 17 órakor kezdődött fórum elején zsúfolásig megtelt a TE tanácsterme. Mocsai a kezdéskor megpróbálta kitiltani a sajtót, azonban a környékbeliek felpaprikázva érkeztek, és lehurrogták a rektort. Az esemény így végül sajtónyilvános lett.

Bár a kormány már decemberben döntött arról, hogy 36 milliárd forint plusz forrást ad az egyetem tavaly októberben leégett fedett sportcsarnoka helyett építendő létesítményekre, a támogatott terveket egyelőre semmilyen formában nem mutatták meg a helyieknek. A lakossági fórumon sem került elő részletes, kidolgozott koncepció, helyette csak fénymásolt látványterveket akartak elfogadtatni a jelenlévőkkel. Ők azonban már az első percektől hevesen támadták az elképzeléseket.

A leginkább azt kifogásolják, hogy a környékbeliek megkérdezése nélkül döntöttek – több terv közül – a sportpálya beépítése mellett. Azt is elfogadhatatlannak tartották, hogy Mocsai tervei szerint gyakorlatilag teljes mértékben beépítenék, és zsúfolásig megtöltenék a Csörsz utca és a Hegyalja út közötti háromszöget, sőt, belenyúlnának a szomszédos közparkba is.

Sokan már múlt héten, az első vázlatrajzok terjedése óta, attól tartanak, hogy két olyan sportlétesítmény is megépülhet, amelyek jóval magasabbak 20 méternél, ezzel korlátozva a környék lakóházainak kilátását. A területre ugyanis három nagy sportlétesítményt is építenének. Ebből az egyik – egy egyébként ritka – fedett focipálya lenne, egy másikban pedig egy többfunkciós atlétikai pálya nyílna.

Mocsait azért is kritizálták a lakók, mert ha a fejlesztéseket nyereségesen akarják üzemeltetni, akkor jelentősen megnövekedne a környék forgalma. Még nehézkesebbé válna a parkolás, mikor ez már most is éppen elég problémát okoz.

Éjszakába nyúló vita lett a lakossági fórumból. Mocsai eleinte könnyedén próbált reagálni a támadásokra, aztán magába szállva hallgatta a felháborodott véleményeket.