Önkéntes alapon tesztelik a parlamenti testszkennert

2016.02.02. 17:55
Kísérleti jelleggel testszkennert tesztelnek keddtől néhány hétig az Országgyűlés XVII. kapujánál, az átvizsgálás önkéntes, a berendezés fantomképet készít a belépőről – közölte az Országgyűlés Sajtóirodája. Korábban Vadai Ágnes, a DK alelnöke közleményben érdeklődött arról, hogy kiket és miért ellenőriznének így.

A sajtóiroda MTI-hez eljuttatott tájékoztatása szerint a berendezés egészségre ártalmatlan, kis intenzitású, terahertzes tartományú elektromágneses hullámokat használ, mely semmiféle radioaktív vagy ionizáló sugárzást nem tartalmaz. Az eszköz minden vonatkozó európai uniós és magyarországi szabályozásnak megfelel, rendelkezik CE megfelelőségi nyilatkozattal.

A szkennelés során a berendezés egy fantomképet készít az emberi testről, egy grafikát jelenít meg, amelyen a nem fémből készült, és a testhez tapadó anyagokat is kimutatja a készülék.

A berendezést az őrség csak abban az esetben használja, amennyiben a kapun belépő személy ezt a készüléket választja, tehát csak az önként jelentkezőt vizsgálja át.

Kitértek arra is, hogy ezt a testszkennert korábban a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren alkalmazták, és keddtől néhány hétig segíti az Országgyűlési Őrség munkáját azért, hogy az állomány megismerhesse a legmodernebb technológiát, amelyet a világ számos repülőterén rendeltetésszerűen alkalmaznak.

Az Országházba történő belépésnél a személy- és csomagátvizsgálás továbbra is az Országgyűlés Elnökének 9/2013. számú rendeletében foglaltaknak megfelelően zajlik, a korábban rendszeresített eszközökkel – zárul a sajtóiroda közleménye.