Polgármesterek szerveznek tüntetést a vörösiszap-katasztrófa ítélete miatt

2016.02.02. 07:18

A Veszprémi Törvényszék épülete elé szervez tüntetést Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestere csütörtökön délután 4 órára, ahová várják a vörösiszap-katasztrófa károsultjait, az érintett települések lakóit és mindenkit, akik a bíróság elsőfokú, az ügy összes vádlottját felmentő ítélete ellen emelnék fel hangjukat, írja a Magyar Idők.

„Devecser, Kolontár és Somlóvásárhely polgármestereként az általunk vezetett települések lakosságának véleményét szeretnénk kifejezésre juttatni az ítélettel kapcsolatban, amely nincs arányban a 2010. október 4-én történtekkel" − írják felhívásukban a polgármesterek.

Ahogy arról beszámoltunk, a Veszprémi Törvényszék első fokon minden vádlottat felmentett minden vádpontban a vörösiszap-katasztrófa miatt indult, 15 vádlottas büntetőügyben. Az ítélet indoklása szerint a katasztrófát még a kilencvenes években elkövetett tervezési hibák okozhatták, nem a Mal Zrt.-nél 2010-ben dolgozók gondatlansága.

A 15 ember ellen különböző vádpontokban, így halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétsége, gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosítás, vagy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt emeltek vádat. A közös az volt, hogy mindenkit megvádoltak közveszélyokozással, de most mind a 15 vádlottat az összes vádpont alól felmentették.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport