Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Valamit kezdeni kéne az ügyeletes gyógyszertárakkal

2016.02.03. 06:57

Legkorábban 2017-től lehet érdemi változás a patikai ügyeletekben, mert az biztos, hogy költségvetési forrásokra lesz szüksége a rendszernek - írja a Magyar Idők szerdai száma a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségénektől kapott információkra hivatkozva.

A HGYSZ szerint a patikáknak jelenleg évente 1,8-2 milliárd forintjába kerül a patikáknak az éjszakai és hétvégi nyitvatartás - de közben még mindig csaknem félmillió ember él olyan helyen, ahol nincs elérhető ügyeletes gyógyszertár. Emiatt tavaly már az alapvető jogok állampolgári biztosa is elodázhatatlannak tartotta a patikai ügyeletek rendbetételét, és a mindmáig hiányzó törvényi szintű szabályzás megalkotását.

Az átalakítás a szervezet számításai szerint legalább 132 millió, legfeljebb egymilliárd forintba fog kerülni - attól függően, hogy az EMMI mennyi patikát kötelez ügyeletre, illetve készenlétre a jövőben. Az igény alapja az az ombudsmani állásfoglalás, miszerint a gyógyszertárak közfeladatot látnak el, ezért az államnak kellene biztosítani az ehhez szükséges pénzügyi fedezetet. 

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.