Szabina
4 °C
12 °C

Elúszhat a kötelező úszás a Klik milliós tartozásai miatt

2016.02.03. 07:08

Szeptember óta nem fizeti ki a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) két úszóegyesület teljesített számláit, értesült az Index. A KLIK közel 10 millió forinttal tartozik az Új-Hullám Sport Egyesületnek és az Oxigén Úszósulinak, akik több mint 500 gyerek kötelező úszásoktatását végzik. 

A 2014-es tanévtől kötelező az úszásoktatás, de a legtöbb iskolában nincs uszoda. A feladatot általában pályázat útján sportegyesületek végzik. A megállapodások értelmében

  • az egyesületek megszervezik az úszást (buszoztatják a gyerekeket, elvégzik az oktatást, bérlik az uszodát stb.)
  • az iskola aláírja, hogy az egyesület teljesítette a szerződésben vállalt feladatokat
  • a KLIK központjából átutalja a szolgáltatásért járó pénzt a KLIK tankerületi irodájának
  • a tankerületi KLIK ezt továbbítja a szolgáltatóknak

A pilisvörösvári tankerületben addig hibátlanul működik a gépezet, hogy a gyerekeket elviszik úszni, csak a pénz nem érkezik meg. 

"160-170 gyerek úszásoktatását végezzük, de szeptember óta nem kapjuk meg ezért a pénzt. Jelenleg 3,8 millió forinttal tartoznak, de ha február 15-ig nem fizetnek, akkor már 5 millió forint körül lesz a KLIK tartozása", mondta az Indexnek Bruckner Kata, az Oxigén Úszósuli vezetője. 

Hónapok óta próbálnak valahogy a pénzükhöz jutni, leveleket írnak, ügyvédi felszólítást is küldtek, de eddig még ígéretet sem kaptak arra a Kliktől, hogy mikor egyenlítik ki a számlát. "Felhívtam a KLIK gazdasági oldalán lévő telefonszámot, amit sürgős esetekben lehet hívni.

A mi esetünk tényleg sürgős, mert a hiányzó pénz az egyesület napi működését is veszélyezteti. Azt mondták a telefonba, hogy utána fognak nézni

- mondta Bruckner, aki szerint már a tavalyi tanévben és hónapos késésekkel fizették ki őket. 

Ugyanez a helyzet az Új-Hullám Sport Egyesületnél is, akik idén decemberben kapták meg a márciustól júniusig teljesített számláikért járó összeget, mondta az Indexnek Várhegyi Ferenc, az egyesület elnöke. Ők öt iskolából több mint 300 gyerek úszásoktatását végezik, a decemberi számlával együtt több mint 6 millió forinttal tartoznak nekik. 

Szeptemberben úgy kezdtük meg a munkát, hogy tartoztak az előző tanévből. Mi megadtuk a bizalmat a Kliknek

- mondta Várhegyi. Az egyesületük folyamatos kapcsolatban van a pilisvörösvári tankerülettel, szerinte nem is velük vagy a segítő szándékukkal van a probléma, hanem hogy egyszerűen nem kapják meg a pénzt a központból. 

"Az úszásoktatási program jó, örülnek neki a gyerekek, a szülők és a tantestületek is, ezért jó lenne végre találni egy megfelelő pénzügyi ütemezést", mondta Várhegyi. 

A tartozással kapcsolatban hétfő délben megkerestük a KLIK-et, cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. 

Ha tud olyan intézményről, szervezetről, amivel szemben jelentős tartozása van a Kliknek, írjon nekünk

Update: A Klik fizet, ha lesz pénze

Megkeresésünk után egy nappal, kedden kora délután az alábbi, változtatás nélkül közölt választ kaptuk a Kliktől:

"A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ gazdasági helyzetének függvényében rendezi dologi kiadásait, köztük az úszásoktatással kapcsolatos számlákat is. A Pilisvörösvári Tankerületnek a két úszóiskola felé fennálló tartozása likviditási helyzetünk lehetőségei szerint kifizetésre kerül."

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Hétvége Sopronban!

Tómalom Fürdő, Tűztorony, Karmelita kolostor, és még számos látnivaló várja Sopronban.