Szijjártó lepökhendizte az EP elnökét

2016.02.03. 15:55 Módosítva: 2016.02.03. 15:58

Martin Schulz az ARD német tévé reggeli műsorában azt mondta, hogy azért nem sikerül az EU külső határainak védelmét biztosítani, 

mert öncélú európai kormányok a furcsa, részben nagyon nacionalista jellegű érdekeiket az európai közösségi megoldások elé helyezik. Az olyan kormányok, mint az Budapesten, aki azt mondja, hogy ez egy német probléma, amelyhez nekünk semmi közünk, nagyon reprezentatívak. 20 olyan tagállam van, aki azt mondja, hogy csak akkor van köze Európához, ha kap pénzt.

Szijjártó Péter külügyminiszter erre úgy reagált, hogy visszautasítjuk az EP elnökének kijelentéseit. Mint mondta,

sokadszor válik egyértelművé, hogy Martin Schulznak teljesen indokolatlan és megalapozatlan felsőbbrendűség-tudata van a közép- és kelet-európai országokkal szemben. Ezt hívhatjuk egyszerűen pökhendiségnek is.

A külügyminiszter szerint Magyarország megnyitotta a piacait, teljesítette a vállalásait, így jogosult a kohéziós forrásokra. Ez nem könyöradomány, ez a pénz nekünk jár.

Szerinte Martin Schulz még mindig befelé halad egy zsákutcában, a V4-országok viszont partnereikkel együtt mindent megtesznek azért, hogy megfékezzék az illegális bevándorlást, ami az Európai Unió történetének legnagyobb válságát jelenti.