Ágnes
-13 °C
0 °C

A kormány 60 helyett 15 napos terrorvészhelyzetbe is belemenne

2016.02.04. 17:53 Módosítva: 2016-02-04 17:58:47

A kormány kész a kompromisszumra a terrorvészhelyzet bevezetésénél: elég lenne, ha a különleges intézkedést 60 nap helyett csak 15 napra vezetnék be - mondta Gulyás Gergely az országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke a Die Pressének.

Az alkotmánymódosításhoz kétharmados többség kell. A Jobbik nemrég alkut ajánlott: a 60 napos veszélyhelyzetet nem fogadják el, de abba belemennének, hogy a kormány három napig saját hatáskörben dönthessen a terrorvészhelyzet beálltáról, a hosszabbításról viszont már a parlamentnek kellene rendelkeznie.

Gulyás szerint  most a  kompromisszum legfeljebb a rövidebb időtartamban lehet. Arról nem tudnak tárgyalni, hogy a veszélyhelyzetet ne a kormány rendelje el, ilyen helyzetekben ugyanis nem lehet várni a parlamentre. A politikus visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy ezzel a kormány visszaélne. Szerinte ennek nagyon súlyos politikai és jogi következményei lenne.  

Gulyás azt mondta: a veszélyhelyzetet ahhoz hasonló esetekben hirdetnék ki, mint amikor Brüsszelben robbantásoktól tartva két kerületben kijárási tilalmat rendeltek el, vagy amikor Hannoverben lefújtak egy labdarúgó mérkőzést.     

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.