Mégiscsak lehet ellenzéki tüntetés a Nemzeti Múzeumnál

2016.02.04. 17:56

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság csütörtökön hatályon kívül helyezte Budapest rendőrfőkapitányának korábbi döntését, amely egy március 15-i tüntetés megtartását azért nem vette tudomásul, mert szerinte az lehetetlen célra irányul. A végzés jogerős.

A hídfoglalásokkal és útblokádokkal már korábban is tiltakozó Büki Zoltán (Demokratikus Magyarországért Civil Társaság) a Nemzeti Múzeumnál tervezett ellenzéki tüntetést, amely délelőtt tíztől délután négyig tartott volna, ám a rendezvény megtartását a rendőrség arra hivatkozva nem vette tudomásul (bár nem is tiltották be), hogy az "nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul".

A BRFK indoklásában az is szerepelt, hogy bár a békés gyülekezéshez mindenkinek joga van, a Büki által bejelentett 8-10 ezer ember nem fog elférni a 40-50 ezer ünneplő mellett, akik szerintük "vélhetően zavarni fogják" az állami rendezvényt – írta a hvg.hu is.

A bíróság most megállapította, hogy a rendőrségnek a bejelentést érdemben kellett volna vizsgálnia, illetve hogy a gyülekezési jog korlátozása nem volt feltétlenül szükséges.

A bíróság döntése szerint a bejelentés szerinti rendezvény esetében a gyülekezési törvényben megfogalmazott tilalmi okok (a rendezvény megtartása a népképviseleti szervek vagy bíróságok zavartalan működését súlyosan veszélyezteti, illetőleg, a közlekedés más útvonalon nem biztosítható) nem állnak fenn

– írta a Fővárosi Törvényszék sajtóosztálya.

Büki már korábban jelezte, hogy a rendőrség döntése miatt bírósághoz fog fordulni.