Judit
-2 °C
8 °C

Lázár engedékeny hangot ütött meg közoktatásügyben

2016.02.04. 14:47
A kormány egyeztetésre hívja a pedagógusokat, készek tárgyalni a pedagógusok 25 pontjáról és a követeléseikről. Lázár János a kormányinfón azt is elmondta, nem restaurálják a 2010 előtti állapotokat, és remélik, hogy ebben a tanárok érdekképviselete is partner lesz. A Klik létéről sem hajlandóak vitatkozni, de tesznek azért, hogy jól működjön.

„Mi a párbeszédben, az együttműködésben hiszünk. Amit kérnénk, az az, hogy a politikát ne vigyék be az iskolába!” –  közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Lázár azt is elmondta, a kormány jövő hét kedden tárgyalásra várja a pedagógusok érdekképviseletét, valamint Balog Zoltán erőforrás minisztert is.

A 2010 előtti oktatási és tartalmi modellt viszont nem látja tarthatónak, annak restaurálásáról a kormány nem hajlandó tárgyalni. Lázár az európai és nemzetközi felmérésekre hivatkozva azt mondta, a diákok teljesítménye 2012-re drámaian romlott, még a V4-es összehasonlításokban is. „Nem lehet egy olyan rendszert folytatni, ami minden mérés szerint egy bukott, szegregáló módszerrel működött” – tette hozzá.

Statisztikákkal válaszolt a pedagógusok 25 követelésére is. A munkateher kapcsán az OECD 2013-as oktatási felmérésére hivatkozott: az arányszámok szerint minden környező országban hosszabb ideig vannak iskolában a gyerekek egy nap, mint Magyarországon. Emellett itthon statisztikailag kevesebb diák jut egy pedagógusra, mint például Ausztriában vagy Európa más országaiban.

A kötelező tanítási időről azt mondta, Magyarországon évi 5000-6000 órát töltenek a diákok az iskolákban. A nemzetközi felmérésekből viszont az látszik, hogy minden más országban ennél többet vannak oktatási intézményekben.

A miniszter elmondta, nyitottak a pedagógusok követeléseinek megtárgyalására, viszont szerinte ezeket a statisztikákat össze kell vetni a pedagógusok tapasztalataival. Úgy látja, a tanárok érdekképviselete nem utasíthatja vissza a kormány ajánlatát, ha valóban megoldást keres az oktatási rendszer vázolt problémáira, még akkor sem teheti ezt meg a szakszervezet, ha pesszimista az egyeztetés eredményeit illetően.

A konfrontáció és a balhékeresés nem vezet megoldáshoz

– közölte Lázár, aki szerint egy állásponton vannak a pedagógusokkal, mert „a kormány célja is az, hogy a gyerekeink tanulmányi eredményeinek javításával fejlessze az ország versenyképességét.” Ebben keresnek szövetségeseket, de a balhé nem vezet célhoz, és így nem fogják megérteni egymást.

A kormány továbbra sem zárkózna el attól, hogy kilencosztályosak legyenek az általános iskolák. De a miniszter hangsúlyozta, hogy erről is fognak egyeztetni a pedagógusokkal, ahogy arról is, hogy mi a fontos a tananyagban. „Mi politikusok nem tudjuk eldönteni, hogy műveltségre van szükség vagy specifikus tudásra” – tette hozzá.

Lázár megvédte a Kliket

„Az óvodákat nem a magyar állam tartja fenn, hanem az önkormányzat” – hárította el azt az újságírói kérdést, amelyik arra vonatkozott, hogy állítólag a miskolci önkormányzat migtiltotta az óvodai dolgozóknak, hogy részt vegyenek a szerda esti tüntetésen. A miniszter szerint erről a helyi városvezetést kell megkérdezni, valamint hangsúlyozta, hogy a gyerekeknek nincs szüksége politikai akciókra. Az érdekképviseletek feladata, hogy képviselje az óvodai dolgozókat.

A Klik vezetői a semmiből csak semmit tudnak adni

– mondta el Lázár a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) védelmében, mert szerinte meg kell nézni azt is, hogy a költségvetés megfelelő módon bocsátotta-e a Klik rendelkezésére a forrásokat. Az idei büdzsét is átnézik, hogy az iskolák fenntartásához kellő támogatást adhasson az állam. Úgy látja, a csúcsszervezet működése nem totális csőd, de megvizsgálják, hogy mi okozza a nehézségeket.

„Professzionális menedzsmentre és irányításra van szükség, ami inkább vállalatvezetési feladat” – ismertette, miért nem tartja járható útnak, hogy visszatérjenek ahhoz a modellhez, hogy az önkormányzat feleljen a fenntartásért és a munkaügyi kérdésekért is. Éppen emiatt nem teszik vitatémává a Klik létét.

A kormány nem írányítja Bencsik Andrást

A jobboldali sajtó valamint a közmédia az elmúlt napokban lejárató kampányt indított a szerdai pedagógus tüntetés szervezői ellen. Belekeverték Soros György magyar származású milliárdost, főállású kormánymumust is. Galló Istvánnét Bencsik András, a Demokrata főszerkesztője azzal a valótlan és bokára menő állítással támadta, hogy édesapja AVH-s lett volna, később visszavonta ezt az állítását.

„Nem gondolom, hogy van olyan politikus, aki hatással lenne Bencsik Andrásra”  – tolta el magától Lázár az ezt firtató újságírói kérdést. 

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.