Piócák és tanárok a címlapokon

2016.02.04. 07:44
  • Piócaként tapadtak az ellenzéki pártok a pedagógustüntetésre
  • Országszerte több városban tüntettek a pedagógusok – a demonstrációt sok helyen balliberális politikusok szervezték
  • Erős üzenet a tanároktól – "Szétesett a bicikli": Miskolcon több ezren követelték a közoktatás átalakítását
  • Kritikus tömeg a túltolt biciklik ellen – Ez csak a kezdet: a tanárok szerint megbukott az oktatáspolitika
  • (Köz)oktatásból elégtelen – Nem stadionokat és kisvasutat akarnak, hanem jó oktatást

Így néznek ki a csütörtöki címlapok, sorrendben a Magyar Hírlaptól, Magyar Időkön a Magyar Nemzeten és a Népszabadságon át a Népszaváig.

Soros György neve ezúttal nem került elő, azon már túl vannak a Pesti Srácoknak és az MTI-nek köszönhetően. A norvégozás azért előjött a Magyar Hírlapban egy vastagabb képaláírásnál: A miskolci Hermann Ottó Gimnázium tavalyi levelével elindított, a norvég alapos Humán Platform és Hívatlanul Hálózat által felkarolt, a pedagógus-szakszervezetek és az ellenzéki pártok támogatását élvező tiltakozó mozgalom keretében tegnap "országos demonstrációt" tartottak. 

A lap Rétvári Bence értetlenkedéséről és gyurcsányozós nyilatkozatáról ír, és arról, hogy a kormány minden érintettel kész konzultálni. A tiltakozók konkrét követeléseiről az olvasók a cikkből nem értesülhettek, arról viszont igen, hogy melyik rendezvényen milyen ellenzéki politikus szólalt fel.

A Magyar Idők szárazabb stílusban írt a tüntetésről, majd rátért az ellenzéki politikusokra, akik a pedagógusokat hergelve "álhíreket terjesztenek és meg  akarják akadályozni a köznevelési rendszer valós problémáinak tárgyalásos rendezését." De érdemi említést tett a felszólalásokról is.

A Magyar Nemzet már az "oktatás áldatlan állapota" által kiváltott tüntetésről írt, és más hangsúllyal, de szintén kitért arra, hogy az ellenzéki politikusok ellentmondásos helyzetben voltak jelen, hiszen vagy arra kértek mindenkit a szervezők, hogy ne most tegyenek politikai nyilatkozatokat, vagy őket is kritizálták a kialakult helyzetért, ahogyan azt tette a hermanos szülőket képviselő Oláh Benjámin. A lap részletesen beszámolt a felszólalásokról, a Orbán Viktort lediktátorozó, a korábbi netadóellenes tüntetést szervező Gulyás Balázstól a Pedagógusok Szakszervezetének elnökéig, Galló Istvánnéig. Vele kapcsolatban a lap külön megírta, hogy a Demokrata főszerkesztője Bencsik András tévedésben volt, amikor arról írt, hogy édesapja az ÁVH-t vezető Péter Gábor. 

A Népszabadság riportosabb anyagot írt, megszólaltatva több tüntetőt és részletesen beszámolt a miskolci mellett a szegedi és pécsi tüntetésről is. (Azt minden lap megírta, hogy összesen 11 városban volt tüntetés szerdán.)

A Népszava a Népszabadságéhoz hasonló anyagban számolt be a tüntetésről.