Ezer fölé kúszott a kerítésmászásért elítélt migránsok száma

2016.02.08. 15:55

Pár hete újra nagyon sok a dolga a Szegedi Törvényszéknek a határzár tiltott átlépése, tipikusan a déli határon felállított kerítésen való átmászás miatt bíróság elé állított emberekkel. Szeptember 15. óta számít bűncselekménynek a kerítésmászás, akkor lépett hatályba a menekültügyi törvénycsomagnak ez a része. A szerb határszakaszon átjövők ügyei a Szegedi Törvényszéken landolnak, a bíróság kezdetben naponta jelentett, mostanában már csak hetente közöl friss adatokat az új ítéletekről.

A bírósági közlemények alapján készült összesítésünk szerint az elítélt, bűnösnek talált migránsok száma a múlt héten átlépte az ezret, most 1052-n áll. A büntetés szinte mindig ugyanaz volt: 665 embert egy évre, 361 embert két évre kiutasítottak Magyarország területéről. Akadt néhány különlegesebb ítélet is: 3 megrovás, 5  3 évre szóló kiutasítás, 1 5 évre szóló kiutasítás, és 17 felfüggesztett szabadságvesztés. Ezen kívül volt még néhány ember, akiket nem egyszerűen a határzár tiltott átlépéséért, hanem a megrongálásáért ítéltek el, közülük volt, aki letöltendőt kapott.

Fellebbezés alig volt, számításaink szerint körülbelül 20 lehetett összesen. Felmentő ítélet nem volt, de az viszonylag rendszeresen előfordult, hogy az illetőt nem tudták elítélni, az ügy iratait visszaküldték az ügyészségnek.

 

(A 0. hét csonka hét volt, csak szeptember 16-án, szerdán születtek az első ítéletek. A bíróság a 14-15. hát adatait összesítve közölte, a grafikonon a 23-as számot 11-12-es lebontásban jelenítettük meg.)

A grafikonon jól látszik, hogy több hónapig tartó elcsendesedés után január közepe óta megint nagyon sűrű hetei vannak a Szegedi Törvényszéknek. Ezelőtt utoljára októberben járt 80 körül az egy hét alatt meghozott ítéletek száma.

Az ok, hogy megint többen jönnek a menekültek. Épp a múlt héten jelentette be a Készenléti Rendőrség parancsnoka, hogy mivel nőtt az illegálisan Magyarországon átutazó migránsok száma, növelik a rendőri létszámot a déli határnál.

Az ORFK Kommunikációs Szolgálatától pénteken kértünk adatot, hogy áll most a Btk. új, határzársértéssel kapcsolatos tényállásai alapján indított büntetőeljárások száma. A válasz szerint szeptember 15. óta február 4-ig összesen 1592 eljárás indult. A megindított büntetőeljárások számában az ezret december elején léptük át. December 31-én még csak 1064-nél járt a számláló, ami azt jelenti, hogy alig több mint egy hónap alatt jött össze újabb ötszáz ügy.