Orbán: Össze kell kötni Kelet-Magyarországot Lengyelországgal

D KOS20160208010
2016.02.08. 14:33
Méghozzá egy autópályával. És tervbe van véve, hogy lesz közvetlen járat Budapest és a lengyel nagyvárosok között. Egyebek mellett erről beszélt Orbán Viktor a lengyel kormányfővel, Beata Szydłoval való találkozásuk után.

Nagyra értékeljük a miniszterelnök asszony látogatását - kezdte Orbán Viktor a lengyel kormányfővel, Beata Szydłoval közösen tartott sajtótájékoztatón. Orbán szerint a lengyel kormányfővel való találkozásnak azért van jelentősége, mert Közép-Európa sikerén múlik az EU sikere a közeljövőben. "Ha mi nem lennénk, nem leszünk sikeresek, akkor Európában nem lesz gazdasági növekedés" - fogalmazott Orbán.

A lengyel-magyar kapcsolatokról szólva azt mondta, hogy "ez egy kipróbált barátság, ami több száz éves múltra tekint vissza". Orbán szerint ezt a barátságot nem a politikusok tartják egyben, hanem "a két nép érzi egymást magához rendkívül közel".

Orbán azt mondta, hogy Szydłoval megállapodtak abban, hogy a Visegrádi Négyek együttműködését tovább fogják erősíteni. "A találkozó középpontjában gazdasági kérdések álltak, a politikai kapcsolatok hagyományosan jók. Szeretnénk, ha a lengyel és magyar cégek között szorosabb lenne a kapcsolat" - mondta Orbán, azaz több lenne a lengyel befektető itt és a magyar befektető ott.

Konkrét fejlesztést is említett, eszerint megállapodtak abban, hogy a két ország keleti iparvidékeit négysávos forgalmi úttal, azaz autópályával kötik majd össze. Orbán szerint egyetértettek abban, hogy közvetlen légi közlekedést kell biztosítani Magyarország és Lengyelország között. Azaz közvetlen járat kell Budapestről a lengyel városokba.

A britek javaslatainak nagy részével egyetértünk, de van, amiben változtatni kell - magyarázta Orbán, hozzátéve: ha a V4-es csúcson megállapodnak, akkor azt képviselik majd az EU-ban.

Orbán szerint ahogy a magyar kormányt, úgy a lengyelt is aggasztja a migráció, ezért újabb védvonal kellene a bolgár-görög határnál.

"Minden kettős mérce alkalmazásával szemben a miniszterelnök asszony és Lengyelország számíthat Magyarország szolidaritására" - utalt Orbán azokra a nyugat-európai kritikákra, amely szerint a lengyel kormány az orbáni útra lépett. 

Beata Szydło a sajtótájékoztatón elmondta, hogy "Lengyelország számít arra, hogy a magyar testvéreinkkel a gazdasági, a politikai együttműködés egyre szorosabb lesz." Ő is megerősítette, hogy elkötelezettek abban, hogy a V4 együttműködése minél szorosabb legyen, például a migrációs kérdésben is. Szerinte meg kell erősíteni Schengen déli határait és a migrációs kérdést az EU határain kívül kell megoldani. Közölte azt is, hogy Varsóban elkötelezettek amellett, hogy a Brexit, Nagy-Britannia esetleges uniós kilépése tekintetében egységes álláspontot alakítsanak ki a visegrádi országok.

Arról is beszélt, hogy a magyar-lengyel együttműködésnek ki kell terjednie az energetikai együttműködésre is. "Lengyelország mindig támogatni fogja Magyarországot politikai és gazdasági kérdésekben" - mondta a lengyel miniszterelnök, hozzátéve, hogy "nem felejtjük el, hogy miniszterelnöknek az első külföldi útja Lengyelországba vezetett."

A köztelevízió megkérdezte Orbánt, hogy az új déli védvonal ötlete kapcsán számít-e ellenállásra a nyugati tagállamok részéről, mire a kormányfő azt mondta: "Időnként változó szelek fújnak tőlünk nyugatra migránskérdés ügyében, de ez ne tévesszen meg bennünket."

Orbán szerint "ami most történik", az egy olyan dolog, amit "a tőlünk nyugatra lévő országok többsége üdvözölt". A migráció szerinte nem erőszakkal tört be Európába, hanem kinyitották az ajtókat. "Persze most más hangszereken játszanak, de ez a lényegen nem változtat" - mondta. Orbán közölte, hogy a migrációra a nyugati politikusok többsége még mindig pozitívumként tekint. És amíg így van, addig szerinte "ezt a beáramlást" senki nem fogja megállítani. Ha Görögország déli határainál nem tudjuk megállítani, akkor meg kell állítani Görögország északi részénél - mondta, majd hozzátette: "Ha rajtunk múlt volna, már rég lezártuk volna azt a térséget". 

A V4-es együttműködéssel kapcsolatban még tett egy fontos megjegyzést, amikor azt mondta: "Most már ideje egy vitát megindítani Közép-Európában arról, hogy milyen Európai Uniót akarunk." 

(Borítókép: Beata Szydlo lengyel miniszterelnök és Orbán Viktor a találkozójukat követően tartott sajtótájékoztatón az Országház Delegációs termében 2016. február 8-án.  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)