Nem jött be Lázár blöffje

2016.02.10. 07:59

Múlt csütörtöki menetrendszerinti sajtótájékoztatója vége felé Lázár János egy váratlan fordulattal az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz és annak egykori cégéhez, az Elios Innovatív Zrt.-hez köthető közbeszerzési ügyben zajló brüsszeli nyomozás állásáról kezdett beszélni.

Lázár János a közvilágításról

Szeretném azt elmondani, hogy közvilágítás-ügyben, amiben szintén elhangzott, hogy európai uniós szervek a Bizottság felé eljárást kezdeményeztek, az Európai Bizottság az észrevételeink nagy részét elfogadta. Ami nagyon nagy sajtótéma volt, csak erről már nem írnak.

Vagyis a Miniszterelnökséget vezető miniszter valami olyasmit hányt a sajtó szemére, hogy egy kínos ügyről beszámoltunk, de amikor kiderült, hogy abból alig valami igaz, azt bezzeg jól elhallgattuk.

A történet tavalyi: júniusban írtuk meg, hogy az Európai Csalásellenes Hivatal, az OLAF vizsgálatot indított az Elios Innovatív Zrt. gyanús közbeszerzéseivel kapcsolatban. Értesülésünket később az OLAF hivatalosan is megerősítette.

A brüsszeli hivatal azután kezdett vizsgálódni, hogy márciusban a Nemzeti Nyomozó Iroda "versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban" bűntett elkövetésének gyanújával büntetőeljárást indított az akkor még Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában álló Elios Zrt. által elnyert négy, összesen 1,2 milliárd forintos közvilágítási tender ügyében. (Tiborcz azóta eladta a tulajdonrészét az Eliosban.)

Mivel az ügyben semmiféle fejleményről nem volt tudomásunk, amint véget ért a Kormányinfó, írtunk Lázár sajtóirodájának, hogy ugyan küldjék már át a dokumentumokat, amikre a miniszter utalt, hogy pótoljuk a hiányosságot. Biztos, ami biztos, az OLAF-ot és az Európai Bizottságot is megkerestük.  

Az OLAF sajtóirodája azonnal reagált. Azt írták, hogy a vizsgálat jelenleg is zajlik, ezért arról egyelőre semmilyen információt nem közölhetnek, a célszemélyeket pedig megilleti az ártatlanság vélelme. 

Nem kellett sokat várni a Bizottságra sem. A regionális politikáért felelős biztos sajtószóvivője (szintén még aznap) megerősítette, hogy a vizsgálat folyamatban van. Telefonon hozzátette, hogy a vizsgálat keretében kapcsolatban állnak a felelős magyar hatóságokkal. "A tárgyalási dinamikának az is része, hogy nem tárunk föl semmilyen információt addig, amíg a párbeszéd le nem zárul."

A Miniszterelnökség több körben először péntekig, majd keddig kért időt, hogy utánanézhessenek a dolognak. Ennek ellenére sem a kormány Elios-ügyben kialakított álláspontjáról, sem az arra adott brüsszeli reakcióról semmiféle tájékoztatást, vagy a Kormányinfón elhangzottakkal kapcsolatos más magyarázatot nem kaptunk: egyáltalán nem válaszoltak a levelünkre.

Természetesen lehetséges, hogy az Elios sokmilliárdos közbeszerzési diadalmenetére és gyanúsan drága utcai LED-lámpáira (minderről bővebben itt olvashat) a kormány annyira ésszerű magyarázatot adott, hogy azt Brüsszelben is méltányolták, és hamarosan mindez ki is derül. Ám arra, hogy a Miniszterelnökség miért volt képtelen kiadni a magyar fél hivatalos érveit, Lázár János pedig miért a sajtón veri el ezért a port, Esterházy Pétert idézve csak annyit mondhatunk:

Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.