Járdát építettek a telkükre, tönkre ment a házuk

2016.02.10. 09:11

A röszkei önkormányzat még 2002-ben járdát épített Szűcs Szilveszter és felesége telkére, ahol addig az esővíz folyt keresztül. A beruházás olyan jól sikerült, hogy a házaspárnak azóta vizesedik a háza, rohad a parkettája, és arra is volt példa, hogy térdig ért a víz az udvarukban, írja a Délmagyar. A kisnyugdíjas párnak nincs pénze rá, hogy felújítsa a házát, miközben félnek, hogy teljesen elértéktelenedik a tulajdonuk, és nincs mit hagyniuk három gyermekükre. A házaspár a panaszával bírósághoz is fordult, de hiába.

A Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint a házaspár és az önkormányzat közötti vita alapja az volt, hogy a szegedi földhivatal az ingatlan méretét térképezési hiba kiigazításaként 950 négyzetméterről 804-re helyesbítette. Szűcsék elbirtoklás megállapítása, valamint kártérítés címén több peres eljárást, valamint perújítást is kezdeményeztek, azonban kereseteiket elutasították. 

A házaspár az első és másodfokú ítélet ellen jogorvoslati kérelemmel fordult a Kúriához. A keresetet 2014-ben elutasították, mert a 15 éves elbirtoklási idő megszakadt. 2014 októberében ismételten perújítási kérelmet adtak be a Szegedi Járásbírósághoz, ott azonban megállapították, hogy a kérelemhez csatolt bizonyíték nem új, azt már a korábbi eljárásokhoz is csatolták – így perújításnak nem volt helye. Ezzel Szűcsék a rendelkezésükre álló jogorvoslati lehetőségeket kimerítették, bírósági úton egyéb jogorvoslat nem áll rendelkezésükre.

A röszkei polgármester szerint az ügyben bírósági döntés született, a járdaépítés pedig még az ő regnálása előtt történt, úgyhogy a részletekről nem tud nyilatkozni - és eszerint segíteni sem.